Barangolás Székelyföldön


2014-12-06 19:13:06  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Barangolás Székelyföldön főképe
Székelyföld festői, vadregényes tájaira repítette el közönséget Lőwey Lilla és Várady Péter Pál Erdély – Csendes csodák elnevezésű Reményik Sándor-estje pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az erdélyi magyar költő emlékét és irodalmi munkásságát megidéző rendezvényen a szavakon túl vetített képek segítségével is megelevenedett a nem mindennapi vidék.

Az egybegyűlteket dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte, majd Unger Tamás alpolgármester vezette fel a Reményik-estet. Mint mondta, roppant találó a mostani alkalom címe, ugyanis Erdély az a hely, ahol egymást érik a csendes csodák. – Legyenek ezek hegyek, barlangok, folyók, vagy kis házak, mindez történelmünknek, kultúránknak, néprajzunknak egy különleges otthona és összessége – fogalmazott Unger Tamás. Az alpolgármester csendes csodaként jellemezte Reményik Sándor költészetét is, akinek elmondása szerint Trianon választóvonal volt a munkásságában, innentől leginkább magába forduló verseket írta.

Lőwey Lilla és Várady Péter Pál gyűjtőmunkája során bejárta egész Székelyföldet. A szerzőpáros eddig közel negyven kiadványon keresztül dolgozta fel Erdély legkülönbözőbb arcait, illetve természeti, néprajzi, irodalmi, kulturális kincseit. Színes képekkel illusztrált honismereti fotóalbum-sorozatuk egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét. Az irodalmi fotóalbumok híres erdélyi költőket, írókat mutatnak be életük és munkásságuk alapján. A fotókat minden esetben Váradi Péter Pál készíti, a szöveget Lőwey Lilla írja, a szerkesztés pedig kettőjük közös munkája.

A Reményik Sándor-esten Soós Andrea szavalattal működött közre.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!