Vilma-ünnep: Szomszédolás a Deák Ferenc utcában


2014-12-06 11:38:33  | cikk: mo  | 


Vilma-ünnep: Szomszédolás a Deák Ferenc utcában főképe
Találkozzunk, ismerkedjünk, vendégeljük meg egymást, beszélgessünk – erről szól a Franciaországból indult kezdeményezés, a szomszédünnep. S hogy miért így nevezik e programot? Mert a cél az egy körzetben, utcában vagy lakótelepen élők igazi közösséggé formálása. Az egymás mellett, mégis egymástól elszigetelten élő vagy dolgozó emberek összekovácsolására indult el a kezdeményezés, mely ma már Magyarországon sem új keletű. Hazánkban is több településen vert gyökeret az elképzelés, hogy egy-egy utcában vagy lakótelepen „szomszédolásra”, ismerkedésre, kapcsolatteremtésre bátorítsák az embereket.

E gondolatok jegyében kíván új hagyományt teremteni a városban Polgár Gabriella, aki a pápai szomszédünnep keretein belül a női szerepekre helyezte a hangsúlyt. A Vilma-ünnepnek keresztelt közösségi rendezvény a Deák Ferenc utcában élő és dolgozó pápaiakat szólította meg: települjenek ki portékáikkal, lássák vendégül szomszédaikat és az utcabelieket. Az ötletadó mindezt édesanyja, Polgárné Adorján Vilma emlékére indította útjára, aki egyedülálló módon 84 évig felelősségteljes beosztásokat – volt tanító, főkönyvelő helyettes, belső ellenőr – betöltve szolgálta szeretett városát – hangzott el a program megnyitóján. Polgár Gabriella édesanyja és más, hasonló köztiszteletben álló pápai hölgyek élettörténetén keresztül állított példát a helyiek elé, olyan nők példáját, akik mind a hivatásban, mind a családban maradéktalanul helytálltak. Polgár Gabriella elmondta, különösen fontos ez ma, amikor az Európai Unióban a nők szerepe felértékelődni látszik, ázsiójuk nő. A szervező kiemelte, mindezzel kiválóan összecseng az Orbán-kormány új családtámogatási rendszere, melyben nem csupán az a fontos, hogy csökkenjen a népességfogyás Magyarországon, hanem legalább akkora jelentőséggel bír a nők szerepének erősítése a következő generációk számára történő értékközvetítésben. Amennyiben a nők sikeresek mindkét szerepükben, katalizátorként képesek hatni mind szűkebb, mind tágabb környezetükben, erősítve az őket körülvevő közösségeket – fogalmazott Polgár Gabriella.

A Vilma-ünnep megnyitóján dr. Péntek Árpád önkormányzati képviselő is köszöntötte a megjelenteket. A körzet képviselője üdvözölte a szomszédünnep kezdeményezését, s bízik benne, hogy valóban remek hagyománnyá válik a városban. Péntek Árpád felhívta az utcabeliek figyelmét arra is, hogy elkészült a Deák Ferenc utca rekonstrukciójának tanulmányterve, mely három változatban megtekinthető a Városháza aulájában. Az önkormányzati képviselő leszögezte, a város – talán egyik – legszebb utcája hamarosan megújul.

Polgár Gabriella elárulta azt is, minden évben odaítélik a Vilma-díjat, mellyel idén Kozmáné Pőcze Zsuzsanna rendőr zászlóst tüntették ki a szervezők. Polgár Gabriella megjegyezte, a Pápai Rendőrkapitányság munkatársát gyakran láthatták a pápaiak a belvárosban, s a visszajelzések alapján a helyiek nagyon kedvelik és tisztelik a rendőrhölgyet.

A programon Müller Anita, a PRK Tánc-Lánc igazgatója tartott előadást a viseletekről és a nők szerepéről Pápa életében. A rendezvényen közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának diákjai, valamint a Tánc-Lánc növendékei.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!