Spirituális pillanatok, öröm és lelki elmélyülés - Vásáry André koncertje a Fő téren


2014-11-29 21:51:32  | cikk: mo  | 


Spirituális pillanatok, öröm és lelki elmélyülés - Vásáry André koncertje a Fő téren  főképe
Egy újabb csillagporos, karácsonyra hangoló este várta a Fő térre látogatókat a Gyertyafényes advent keretében. Ünnepre hangoló, adventi énekek és hangszeres muzsika törte meg a városközpont ködös csendjét késő délután. A Bartók Béla Zeneiskola növendékei és zenepedagógusai több hangszeren is megmutatták tehetségüket.

Később a forralt borok, meleg teák, karácsonyi sütemények és kézműves kirakodóvásár mellől egy különleges, egyedi férfihang szólította a színpadhoz a programsorozat látogatóit. A férfi szoprán énekes, Vásáry André Ünnep című műsorával állt a pápai közönség elé. Az egyik tehetségkutató műsorból is ismert fiatalember 12 éve kemény munkával érte el népszerűségét, amely ma már határainkon is túlmutat. A debreceni születésű, igencsak ritka széles hangterjedelemmel rendelkező operaénekes 2004-ben megnyerte a Miskolci Operaversenyt, ösztöndíjjal képezte magát Bostonban, képviselte Magyarországot a nemzetközi római énekversenyen, vendégművésze volt a Medveczky Ádám által vezényelt Debreceni Filharmonikusoknak, a Budafoki Dohnányi Zenekar Olasz Kultúrintézetben, illetve a Művészetek Palotájában rendezett koncertjének, énekelt a Magyar Állami Operaházban, a szegedi Dóm téren, a Gödöllői Királyi Kastélyban, a debreceni Nagytemplomban, a budapesti Mátyás-templomban valamint az Esztergomi Bazilikában. Felkérték énekelni a bécsi Staatsoperben, szerepelt a Pesti Színházban, és három évadot játszott vendégművészként Schiller: Ármány és Szerelem című darabjában a Nemzeti Színházban, ahol Kossuth-díjas színművészekkel egy színpadon alakította különleges, kizárólag az ő énekhangjára írt szerepét. A három arany és egy platinalemez tulajdonosa tavaly turnézott Franciaországban és Amerikában, de számos európai városban is közönség elé lépett különleges hangjával.

Az előadó most a pápai adventi vásárban is bemutatta egyedülálló énekművészetét. Mint kiderült, kivételt telt városunkkal, hiszen nem szokott szabadtéri koncertet vállalni, de miután számos művészbarátja pápai származású, így kíváncsivá tette a barokk kisváros – árulta el Vásáry André.
Aztán nem is kellett hozzá sok idő, az operaénekest megigézte a pápai belváros. Úgy fogalmazott, a monumentális Nagytemplom, és az azt körülvevő karácsonyi hangulat egy olyan varázslat, amely segíti megélni azt a hármas egységet, ami számára az adventet jelenti. Az énekes elárulta, a karácsonyi készülődés időszakának számára legfontosabb momentumai a vallási vagy a földi világunkon túlmutató, spirituális pillanatok megragadása, az öröm, melyet a forralt borok, karácsonyi sütemények illata, a szánkózás vagy a baráti összejövetelek adnak, és végül a visszatekintés, a lelki elmélyülés, amelyre a december, az év vége mindig kiváló alkalom. Vásáry André hozzátette, ez a hármasfogat benne rejlik adventi koncertjeiben is, hiszen a dalokat is e gondolatok jegyében válogatta össze. Számos karácsonyi dal szerepelt a repertoárban, melyet az Ünnep című albumból válogatott a pápai közönségnek, de itt voltak a Mozijegy című korong filmzenéi, a koncert második felében pedig felcsendültek a nagyívű lírai dalok, melyek valóban lelki elmélyülésre késztették a művészetbarátokat.

Vásáry André elmondta azt is, a következő hetekben folytatja ünnepi koncertsorozatát, templomokban, bazilikákban és exkluzív rendezvényeken lép fel decemberben. A turné szinte karácsony napjáig tart, de az ünnepet mindenképpen családja körében tölti – árulta el az előadóművész.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!