A felejtés bűne című könyvet Pápán is bemutatták


2014-11-29 11:57:33  | cikk: Babos Petra  | 


A felejtés bűne című könyvet Pápán is bemutatták főképe
Tarjányi Péter és Dosek Rita írópáros legújabb könyvét tegnap este mutatták be a Hit Gyülekezete épületében. A felejtés bűne című vaskos kötet egy újságíró és egy sokat megélt nyolcvannégy éves hölgy találkozása, amely régi sebeket tép fel. Mélyen eltemetett emlékek kerülnek felszínre, a remény és a hit a kegyetlenséggel szemben, emberek az embertelenségben és üzleti érdekek, melyek a pokol káoszát irányítják.

Dosek Rita a könyvbemutató kapcsán elmondta, egy mérnöki munka kapcsán találkoztak Péterrel, amikor is Ritának alkalma volt a kulisszák mögé betekinteni. Péter egy naplójába beleolvasott, majd úgy döntöttek, együtt fognak írni.
- Jeleneteket játszunk el a könyvünkben. Ezt én diktafonra veszem, majd leírom. Elküldöm Péternek, ő megnézi és belejavít, majd együtt átírjuk, s jelenetről jelenetre haladva készülnek el a fejezetek – hangsúlyozta Dosek Rita.
Tarjányi Péter hozzáfűzte, a könyv a holokauszthoz kapcsolódó gondolatokkal foglakozik, mivel ez az év a holokauszt éve. Erről a témáról rengeteg ellenvélemény van Magyarországon, s ezért választották ezt a kutatómunkát.
- Megkerestünk túlélőket, akiknek személyes élményét, illetve családjának sorsát ismertük meg, s ezen keresztül mutattuk be a történetet. A könyv nem fejeződik be 1945-ben, mivel az ország problémái akkor is folytatódtak, például a szovjet megszállással.

A történelmi kalandregényt próbálták úgy megírni, hogy a mai fiatalok is el tudják olvasni, s értsék is. A témát nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel bemutatni, mint ahogyan történelemkönyvek teszik. Ez a műfaj, az úgynevezett szórakoztatva tanítás, a fiatalok számára sokkal érthetőbb. A diákoknak tudomásul kell venniük, hogy a történelmet tanulni kell és megismerni, hogy eligazodjanak a jelenükben és a jövőjükben is.

Olyan személyek és karakterek jelentek meg a kötetben, akik hitelesen meséltek a borzasztó eseményekről.
- Lea néninek nagy szerepe volt a könyvben, aki 14 évesen került a lágerbe. Nem vágták le a haját, ezért sokszor kiválasztották munkára, így élhette túl a szörnyűséget. A családját egyetlen perc alatt elvesztette, s neki így kellett tovább élni a táborban. Sokat mesélt nekünk, ő lett a kislány főszereplőnk, a másik három – egy náci tiszt, egy szovjet ezredes és egy műfordító – mellett – tette hozzá az író.

Tarjányi Péter végül elárulta, A felejtés bűne folytatását már írják, amelyben az 1945 utáni Magyarországgal és Európával foglalkoznak, hiszen a történelemhez kapcsolódó elhallgatott igazságokat szeretnék az olvasók elé tárni.
Az író-olvasó találkozón lehetőség nyílt beszélgetésre és kérdések feltevésére is, majd a szerzők dedikálták a könyveket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!