Pályaválasztás: Új szakma jelent meg az Acsády kínálatában is


2014-11-29 11:47:50  | cikk: mo  | 


Pályaválasztás: Új szakma jelent meg az Acsády kínálatában is főképe
A pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok Pápán rengeteg lehetőség közül választhatnak, döntésüket pedig nyílt napok és hetek sora könnyíti meg ebben az időszakban. Nagy érdeklődés mellett zajlott az Acsády Ignác Szakképző Iskola nyílt napja is, melyen a rövid képzési tájékoztatót követően a fiatalok találkozhattak a gyakorlati oktatásvezetőkkel, bepillantást nyerve a tanműhelyekben folyó gyakorlati képzésbe.

Manapság új megvilágításba került a szakképzés jelentősége, hiszen a munkaerő-piaci folyamatok is abba az irányba mutatnak, hogy nagy szükség van jól képzett szakemberekre. Dr. Császár Éva igazgató is ezt hangsúlyozta tájékoztatójában, megfelelő szakemberek képzése nélkül elképzelhetetlen Magyarország továbbfejlődése.
Az intézményvezető elmondta, az iskola képzési struktúrája két szintre épül: a hároméves duális szakiskolai képzésre, és a négyéves szakközépiskolára épülő egyéves technikusképzésre.

Ennek értelmében a szakiskolai duális képzés azt jelenti, hogy az 1. szakképző évfolyamon a gyakorlatot az iskolában töltik a tanulók, tavasszal szintvizsgáznak, majd az összefüggő nyári gyakorlattól kezdődően külső képzőhelyen sajátítják el szakmájuk gyakorlati fogásait. A szakmai bizonyítvány megszerzésével nem zárul le előttük a tanulás lehetősége, 2 év alatt leérettségizhetnek, majd továbbtanulhatnak főiskolán, egyetemen. Megfelelő gyakorlati idő után mestervizsgát tehetnek. Ebben a képzésben szociális gondozó és ápoló, hegesztő, gépi forgácsoló, villanyszerelő, kőműves és hidegburkoló, asztalos, valamint eladó szakmák közül választhatnak a diákok.

A szakközépiskolai képzésben a diákok az első 4 évben készülnek az érettségire, miközben elsajátítják a szakképzés tananyagának mintegy felét. A gyakorlati oktatás az érettségiig az iskolában zajlik, majd az 5. évfolyamon lehetőség nyílik a gyakorlat külső képzőhelyen történő teljesítésére. A matematika, magyar, történelem és idegen nyelv mellett szakmai tantárgyi érettségi vizsgát tesznek, ami alapján egy év szakmai képzés után technikusminősítő vizsgára bocsáthatók. A szakközépiskolai képzésben autószerelő, faipari technikus, erősáramú elektrotechnikus és – új elemként – gyakorló ápoló szakmák közül választhatnak a nyolcadikosok. Utóbbit azért indította az iskola, mivel a városi kórház és a környék egészségügyi létesítményei évek óta jelzik a szakképzett ápolók hiányát – derült ki a nyílt napon.

Dr. Császár Éva kiemelte azt is, az iskola specialitása, hogy szakközépiskolai tanulóiknak katonai alapismereteket, mint fakultációs lehetőséget oktatnak. Ennek kapcsán kiváló együttműködést alakítottak ki az MH Pápa Bázisrepülőtérrel, ahol a fiatalok ugyancsak el tudnak helyezkedni megszerzett szakmájukkal.
Az igazgató szólt a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyről is, melyen évek óta rendszeresen részt vesznek diákjaik, s melyen az intézmény előkelő helyezéseket ér el. Az itt jó eredménnyel szereplő tanulók mentesülnek a szakmai vizsga letétele alól – hívta fel a figyelmet az intézményvezető.

Bogdán Krisztián szociális gondozó és ápoló szakmát tanul az Acsády Ignác Szakképző Iskolában. A fiatal fiú elárulta, családjában adott volt a minta, édesanyja szintén az egészségügyben dolgozik, és neki is megtetszett a szakma. Szeretne segíteni az időseken, az elesetteken, jó érzéssel tölti el, ha enyhítheti a szenvedők fájdalmát – fogalmazott. Krisztián elhatározta azt is, hogy továbbtanul, érettségit szeretne tenni, majd mentőtiszti főiskolára vagy orvosi egyetemre jelentkezne. A 10. évfolyamos diák megjegyezte azt is, maximálisan elégedett az iskolai képzéssel, mindent megtanulnak, amire a szakmában szükség lehet, emellett nagyon jó osztályközösség alakult ki, összetartó csapatot alkotnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!