Pályaválasztási kiállítás: Szükség van a jól képzett munkaerőre


2014-11-28 13:32:43  | cikk: mo  | 


Pályaválasztási kiállítás: Szükség van a jól képzett munkaerőre főképe
Ezekben a hetekben tartják pályaválasztási tájékoztatóikat, nyílt napjaikat a középfokú oktatási intézmények, felhívva a végzős általános iskolás fiatalok figyelmét az egyes intézményekben kínált képzésekre, szakmákra. Mintegy megkoronázva az iskolai nyílt napokat, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden évben megszervezi pályaorientációs kiállítását a Sportcsarnokban. A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a középiskolák számára, emellett megkönnyítse a továbbtanulás előtt álló diákok döntését a számukra megfelelő szakma kiválasztásában. Nem titkolt cél egyben a figyelemfelkeltés is, amely arra irányul, hogy bemutassa: a szakképzettség, a magasabb szakmai és iskolai végzettség megszerzésének esélyt növelő hatása van a munkaerő-piacon.

A 16. alkalommal zajló pályaválasztási kiállítást Takács Szabolcs nyitotta meg. A kormánymegbízott hangsúlyozta, a kormány számára fontos a szakképzés támogatása, hiszen a munkaerő-piacnak nagy szüksége van jól képzett szakemberekre. A munkaerő-piaci kihívásokra a szakképzés fejlesztésével lehet válaszolni, s csak így lehet csökkenteni az álláskeresők számát – fogalmazott Takács Szabolcs. A programon kiderült, minden évben fel kell hívni a figyelmet a hiányszakmákra, melyek jelenleg a vendéglátóiparban, az édesipari termékgyártóknál és az építőipari szakmában mutatkoznak meg. Hiányszakma a pék, a cukrász, a szakács, a hentes, a kőműves és az asztalos is – tudtuk meg a pályaválasztási kiállításon.

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, az elmúlt években fordulat állt be a munkaerő-piaci folyamatokban. Ma Veszprém megyében és Pápa környékén munkaerő-kereslet mutatkozik, hiszen a pápai gazdaságban 500 munkahely áll betöltetlenül munkaerőhiány miatt. A munkanélküliségi ráta Pápán 4 százalék alá esett – tájékoztatott a legutóbb mért hivatalos adatról a városvezető. Áldozó Tamás a megfelelő szakma kiválasztására biztatta a fiatalokat, hiszen egy jól képzett szakember mindig könnyebben tud elhelyezkedni a munkaerő-piacon – tette hozzá.

Az idei pályaválasztási kiállításon 30 szakképző intézmény és gimnázium mutatta be képzési struktúráját. 21 oktatási intézmény érkezett Veszprém megyéből, de Vas és Győr-Moson-Sopron megyei résztvevői is voltak a programnak. A fiatalokat szakmai bemutatófoglalkozások, prospektusok, kérdőívek és egyéni konzultációk segítették a döntésben. A rendezvényen önálló standdal vett részt néhány gyakorlati oktatást folytató vállalkozás, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Pápai Rendőrkapitányság.

Nagy Dorina Tapolcáról érkezett a rendezvényre, s miután körbejárta a standokat, szinte el is döntötte, hogy cukrásznak jelentkezne legszívesebben. Sok intézmény kiállítását megtekintette, és rendkívül hasznosnak tartja a rendezvényt.
Az ugodi Szőke Zalán szintén sok hasznos információval tért haza a programról. Elképzelései még teljesen kiforrottak a szakmaválasztás tekintetében, de azt már tudja, hogy mérnöki pályára készül. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája nyerte el legjobban a tetszését. Véleménye szerint jól felkészítené őt az egyetemi évekre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!