Élményközpontú tárlat a Kékfestő Múzeumban - Mesterek és műhelyek


2014-11-28 09:18:43  | cikk: mo  | 


Élményközpontú tárlat a Kékfestő Múzeumban - Mesterek és műhelyek főképe
Mesterek és műhelyek – Régi idők pápai kézműipara címmel nyílt kiállítás a Kékfestő Múzeumban tegnap este. A puritán díszletekbe ágyazott tárlaton olyan tárgyi emlékek kaptak helyet, melyek letűnt korok már-már elfeledett iparosságának nyomait őrzik. Szűcsök, fazekasok, csizmadiák, kötélverők, szitások, könyvkötők, kovácsok mindennapi eszközei, kézműves termékei jelennek meg a kiállításon, látványműhelyekkel kiegészítve.

Reidmár Linda, a múzeum néprajzos munkatársa elmondta, három teremben elevenednek meg a régi pápai mesterségek. Az első terem az életmódváltás, az iparosság fejlődése nyomán kiveszett kézműves mesterségeket mutatja be, míg a második teremben egy vásári forgatag jelenik meg, mellette céhes emlékekkel, céhládával, zászlóval, dokumentumokkal. A harmadik helyiség olyan emlékeket őriz, melyek a manufaktúrákba tömörülésről, majd később az üzemek, gyárak létrejöttéről tanúskodnak.

Dr. Nagy-L. István múzeumigazgató azt hangsúlyozta, Pápa városa rendkívül gazdag történelmi emlékekben, hiszen a Gróf Esterházy Károly Múzeum, beleértve a Kékfestő Múzeumot is, 120 ezer darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet. Az igazgató kiemelte, a Kékfestő Múzeum jelenlegi időszaki kiállítása egy várostörténeti tárlatsorozat szerves részét képezi. Előzményeként említette a könyvtár korábbi épületének folyosóján, a kastélyban megrendezett fotókiállítást, a Hollósy Galériában bemutatott '48-as tárlatot, de ide sorolható Tóth G. Péter céhes kiállítása is – jegyezte meg Nagy-L. István.
A Mesterek és műhelyek igényesen összeállított tárlat a régmúlt kézműves termékeit, eszközeit, szerszámait veszi sorra egészen 1945-ig. A múzeumigazgató elmondta, pályázati forrásból, komoly anyagi ráfordítással készült el a kiállítás, mely egyszerre minimalista és maximalista. Minimalista, hiszen a középpontban a kiállított tárgy szerepel, nem pedig a tablók magyarázó szövegei. De maximalista is, hiszen törekszik a teljességre, valamennyi iparág bemutatására, rengeteg tárgyi emlék előtérbe helyezésével.

A kiállítást Unger Tamás nyitotta meg. Az alpolgármester kiemelte, Pápa város 800 éves múltjából merítkezve méltán jelenthetjük ki, hogy településünk kézműves város is volt, hiszen a kézműves mesterség nagy mértékben meghatározta a város életét. A 19. században Pápát Veszprém megye második legjelentősebb kézműves és kereskedelmi városának tekintették – húzta alá az alpolgármester.
Unger Tamás hangsúlyozta, nem szokványos ipartörténeti kiállítással állunk szemben, hanem egy olyan összeállítással, amely modern szóval az élményközpontú tárlatok közé tartozik. A városvezető a támogató Pápa Város Önkormányzata nevében gratulált a tárlat összeállítóinak.

A kiállításmegnyitón a Tarczy Lajos Általános Iskola 1. e osztályosai népi körjátékokkal, csúfolókkal, mondókákkal működtek közre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!