Digitalizált pápai sajtótörténet - Visszakereshetők a megyei napilap helyi tartalmai


2014-11-27 15:37:15  | cikk: mo  | 


Digitalizált pápai sajtótörténet - Visszakereshetők a megyei napilap helyi tartalmai főképe
A Napló pápai és járási tartalmainak digitalizálására és archiválására kötött megállapodást a Pannon Lapok Társasága és a Jókai Mór Városi Könyvtár ma délelőtt. Az együttműködési megállapodást dr. Hermann István, a JMVK igazgatója és Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetésének elnöke írták alá. A ceremónián részt vett Áldozó Tamás polgármester, Kinde Kálmán, a PLT gazdasági ügyvezető igazgatója és Németh F. Bernadett, a Napló főszerkesztője.

Dr. Hermann István elmondta, intézményük 2010-ben kezdte meg a Napló helyi vonatkozású tartalmainak digitalizálását. Az igazgató hozzátette, a vállalkozásban újdonságot jelentett, hogy a bibliotéka nemcsak a cikkeket, írásokat archiválta, hanem a hozzájuk kapcsolódó fényképeket is. Ez a munka folyamatosan zajlik, a könyvtár két munkatársa végzi az anyagok adatbázisba szerkesztését, egyikük a kurrens, másikuk pedig a retrospektív anyagot dolgozza fel 1951-től kezdődően.

Áldozó Tamás üdvözölte a kezdeményezést, innovatívnak nevezte a vállalkozást, melyben a könyvtár és a Napló kiválóan egymásra talált. Mint mondta személyes ügyének is érezte a projektet, hiszen ő már több, mint 20 esztendővel ezelőtt szorgalmazta, hogy a pápai újságokat, amelyek fellelhetők voltak más adatbázisokban, tegyék hozzáférhetővé a pápai felhasználók számára is. Ez akkoriban mikrofilmeket jelentett, melyeket később a technika fejlődésével digitalizálni lehetett.
- E korábbi adatbázis – 1873-tól körülbelül 1946-ig – kiegészítve a megyei napilap digitalizált tartalmaival azt eredményezi, hogy szinte az egész pápai sajtótörténet elérhető lesz. Olyan gazdag anyagot jelent ez, amely mind a kutatás, mind az információszolgáltatás számára rendkívül hasznos – fogalmazott a polgármester.

Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetésének elnöke azt hangsúlyozta, örömükre szolgál a pápai könyvtár vállalása, hiszen ez nemcsak a felhasználónak jó, hanem társaságuknak is. Úgy fogalmazott, a digitalizálás a törékeny papír alapú létezésen túlmutató lehetőséget jelent számukra. Szabó Miklós hozzátette, a papír alapú naplószámok egyedülálló kordokumentumnak számítanak, s továbbélésüket a digitalizálás biztosítja.

Németh F. Bernadett ehhez kapcsolódóan kiemelte, a Napló digitális fejlődése új lendületet kapott. Hiszen a napilap nemcsak nyomtatott formában szól az olvasókhoz, hanem digitálisan is, mely verzió az utóbbi két hónapban számos új tartalommal jelenik meg. A főszerkesztő elmondta, eddig a printben közölt tartalmak jelentek meg elektronikus formában, a digitális Napló azonban 16 oldal helyett, most 20-22 oldalon szolgáltatja előfizetőinek az újabb és újabb írásokat naponta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!