Pályaválasztás: Új szakmákat is kínál a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola


2014-11-27 13:08:07  | cikk: mo  | 


Pályaválasztás: Új szakmákat is kínál a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola  főképe
„Egy jó szakma többet ér, mint egy rossz diploma” – manapság, amikor a munkaerő-piaci jelentések szakemberhiányról számolnak be, gyakran halljuk ezt a mondatot. A szakközépiskolai és a szakiskolai képzés jelentőségére hívta fel a figyelmet a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium megbízott igazgatója is az intézmény nyílt napján. A nyolcadik osztályos diákok és szüleik számára szervezett programon a tanulók bepillantást nyertek a mezősök mindennapjaiba, tájékoztatót hallgattak meg az intézmény képzési struktúrájáról, a választható szakmacsoportokról, és megtekintették a gyakorlati órákat is, miként sajátítható el az adott szakmához szükséges jártasság.

A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium képzési struktúráját szakközépiskolai és szakiskolai alapképzés, szakképzés és iskolarendszeren kívüli szak- és felnőttképzés alkotja. Az intézmény mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi, vendéglátóipari-idegenforgalmi képzésekkel várja a pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos tanulókat.
Békefi Imre megbízott igazgató arról tájékoztatott, a négyéves szakközépiskolai képzés ágazati érettségi vizsgával zárul. Megéri azonban továbbtanulni az érettségire épülő szakképzésben, hiszen 13. évfolyamon OKJ-s szakmai bizonyítványt szerezhetnek a diákok. Az intézmény mezőgazdasági gépész – mezőgazdasági gépésztechnikus, erdészet és vadgazdálkodás, mezőgazdaság – mezőgazdasági technikus, kertészet és parképítés – parképítő és fenntartó technikus, élelmiszeripar – élelmiszeripari technikus vagy élelmiszeripari gépésztechnikus, vendéglátóipar szakirányokon kínál szakközépiskolai képzést.

A hároméves szakképzésben tanuló végzősök a 11. évfolyam végén OKJ-s szakmát szerezhetnek – jelentette ki az igazgató. A képzés jellemzője, hogy az első évben heti egy nap iskolai gyakorlatot teljesítenek a tanulók, a 9. év végén esedékes sikeres szintvizsgát követően pedig már külső gyakorlati helyen mélyíthetik el ismereteiket. Békefi Imre kijelentette, bár könnyebb a szakiskolai képzés, a felelősség azonban sokkal nagyobb, hiszen a tanulók már a 10. évfolyamon – tanulószerződéssel – kikerülnek a munka világába. A szakiskolai képzésen mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó, gazda, kertész, szakács, édesipari termékgyártó, húsipari termékgyártó és pék szakmák közül választhatnak a diákok.

Békefi Imre az iskola szellemiségét illetően kiemelte, tanulóikat arra készítik fel, hogy a szakmát nem egyszerűen kézhez kapják, azt ki kell érdemelni. Az igazgató hangsúlyozta, nevelőtestületük minden segítséget megad a szakma elsajátításához, de a sikerhez a tanuló pozitív hozzáállása szükséges. E szellemiségben nevelik diákjaikat minden egyes napon.

A nyílt napon számos tanműhelyben látogatást tettek a nyolcadikosok. Az iskola modern eszközökkel felszerelt tankonyhájában éppen a vizsgatételeken dolgoztak a végzős évfolyam pék-cukrászai. Ivanics Virág elmondta, most mindenki egy-egy tortát süt, így készül puncs-, citrom-, pille- és túrótorta. Virág elégedett tanulmányaival, úgy érzi jól választott szakmát, hiszen édesipari dolgozókra mindig szükség lesz. A diáklány nagyon szereti a szakmáját, gyakran lepi meg ízlésesen elkészített és finom süteményekkel családját, barátait – mondta. Virág elárulta azt is, rendkívül jó tapasztalati vannak a tantestülettel és a gyakorlatvezetőkkel kapcsolatban, valamennyien segítőkészek és sokat foglalkoznak velük a jobb eredmény elérése érdekében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!