Irodalmi est Pálfy Margittal


2014-11-26 13:40:07  | cikk: mo  | 


Irodalmi est Pálfy Margittal főképe
Különleges atmoszférát teremtett előadásával Pálfy Margit a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A kimagasló színvonalú teljesítménye elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett színművész Szindbád hazamegy című irodalmi estjével érkezett Pápára tegnap este. Az előadóművész régóta járja az országot gondosan szerkesztett verses estjeivel, melyek alapjául olyan alkotásokat választott, amelyek mind egytől-egyig kifejezik személyes gondolatvilágát, mondanivalóját a ma embere, közönsége számára.

Pálfy Margit elmondta, számára az a fontos, hogy meghitt hangulatot teremtsen estjeivel, olyan atmoszférát, melyben az irodalombarátok kiszakadva a hétköznapokból, a versek által átlényegülve valami többletet vigyenek haza otthonukba. Gondolkodjunk együtt, s legyen ünnep egy-egy irodalmi est – vallja.
A színművész erre törekedett tegnapi műsorával is, melyben Márai Sándor alkotásaiból állított össze egy csokorra valót. Pálfy Margit elmondta, az irodalmi est az író halálának 25. évfordulója előtt tiszteleg. Éppen ezért az alkotások Márai művészetének jelentős tematikái köré csoportosultak, így elhangzottak a hazaszeretet, a szerelem, a halál és a számvetés költeményei.

Pálfy Margit 1994-ben ásta bele magát a Márai-művekbe. Úgy fogalmazott, Márai világa a mai napig fogva tartja.
- Különleges világ ez, amelyet egy olyan ember teremtett, aki mindent tud. Elképesztő részletességgel ismerte az embert, a női és a férfi lelket egyaránt. Óriási empátiával megáldott, végtelenül érzékeny író – tette hozzá a színművész.

Az előadóművész mindvégig arra törekedett, hogy a szavak mögöttes jelentésére világítson rá egyszemélyes játékával. Erős mimika, kifejező gesztikuláció kísérte az egyes költemények tolmácsolását. Olyan jelentős alkotások hangzottak el, mint a Mennyből az angyal, a Hazám, a Magyar nyelv vagy a Halotti beszéd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!