Demokrácia, garázsadó, jótékonyság – Sajtótájékoztatót tartott az MSZP helyi elnöke


2014-11-25 21:41:52  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Demokrácia, garázsadó, jótékonyság – Sajtótájékoztatót tartott az MSZP helyi elnöke főképe
A csütörtöki képviselő-testületi ülés, a közelgő karácsonyi ünnepek, no meg a decemberben induló ellenőrzés miatt újból sokakat foglalkoztató garázsadó szolgáltatta a témát Grőber Attila önkormányzati képviselő, pápai MSZP-elnök ma délutáni sajtótájékoztatóján.
A szocialista politikus kiemelte: meglátása szerint a pápai polgárok elfordultak a politikától, ezért a következő évek egyik nagyon fontos feladata lesz, hogy visszaállítsák a politika iránti bizalmat. Megállapítása indoklásaként Grőber Attila több példát is felhozott. Mint mondta, ismét sor került a részönkormányzatok megválasztására, amihez kapcsolódóan sajnálatosnak tartja, hogy a Pápához csatolt három település közül az egyiken mindössze ketten kívántak részt venni az önkormányzati munkában.
Továbbá megemlítette a hátunk mögött hagyott önkormányzati választás alacsony részvételi arányát, valamint azt, hogy a csütörtöki közmeghallgatáson egyetlen pápai polgár sem jelent meg. – A közmeghallgatás iránti érdektelenség két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy Pápán minden rendben van, a városban jól mennek a dolgok, a lakosságnak nincsenek problémái a városvezetéssel. A másik következtetés pedig az, hogy manapság a csend demokráciáját éljük. Az emberek azzal fejezik ki a viszonyukat a mai demokráciához, hogy csendben maradnak, és inkábban nem vesznek abban részt – fogalmazott Grőber Attila.
A legutóbbi testületi ülésen terítékre került az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) és az Egészségügyi Alapellátási Intézet beszámolója, melyeket az Magyar Szocialista Párt helyi vezetője korrektnek nevezett. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a beszámolókban szereplő negatív tényekre. Eszerint az elmúlt másfél évben az ESZI 31 dolgozója mondott fel, ebből 27 szakdolgozó volt, döntő többségük pedig anyagi okokkal indokolta a távozását az intézménytől. – Az egész egészségügyre, a szociális ellátórendszerre igaz az állítás, hogy az ott dolgozók nagyon keveset keresnek, ezért olyan helyeken keresnek munkát, ahol anyagilag sokkal jobban megbecsülik őket – hangsúlyozta Grőber Attila, majd hozzáfűzte, az egészségügyi dolgozók helyzetének problémáit sürgősen orvosolni kell. Az önkormányzati képviselő aláhúzta, hasonlóan bonyolult és nehéz feladat lesz a háziorvosi alapellátás biztosítása.
Sajtótájékoztatóján Grőber Attila üdvözölte, hogy komoly vita bontakozik ki a városban a garázsadó kérdéséről. A garázsadó bevezetésének hátteréről elmondta: a központi költségvetés korábban olyan jelentős forrásokra tette rá a kezét, amik addig az önkormányzatokat illették, így például csökkent a személyi jövedelemadó és a gépkocsiadó helyben maradó része. Ezért a pápai önkormányzatnak 2012-ben új forrást kellett keresnie, ez pedig a garázsadó lett – mutatott rá. Az MSZP pápai elnöke úgy fogalmazott, a garázsadó számos vitás kérdését pártja úgy oldaná meg, hogy eltörölné a garázsadót. – A garázsadót a következő évi költségvetésből ki kell venni – hangsúlyozta. – A jövő évi költségvetés belső átcsoportosításával a garázsadóból befolyó 82 millió forintot elő lehet teremteni – vélekedik Grőber Attila.
A képviselő tájékoztatott a helyi szocialisták jótékonysági akciójáról is, aminek keretében karácsonyi gyűjtést indítottak a nehéz helyzetben élők megsegítésére. Ehhez kapcsolódóan kisebb-nagyobb dobozokban játékokat, ruhákat, tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket lehet leadni a pápai MSZP-irodában december 10-ig. Az összegyűlt adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportjához viszik, és az ajándékokat a karitatív szervezet tagjai juttatják majd el a rászorulóknak.

Képek:


Címkék: MSZP | garázsadó
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!