Emlékdiplomával köszöntötték a jubiláló pedagógusokat


2014-11-24 17:47:16  | cikk: mo  | 


Emlékdiplomával köszöntötték a jubiláló pedagógusokat főképe
Pápa Város Önkormányzata minden évben emlékdiplomák átadásával tiszteleg a nyugdíjas pedagógusok előtt. Idén a Tarczy Lajos Általános Iskolában köszöntötték az 50, 60 és 65 évvel ezelőtt végzett pedagógusokat. Az ünnepi alkalmon részt vett – többek között – dr. Ihász Ferenc egyetemi docens, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Sporttudományi Intézetének igazgatója, Áldozó Tamás polgármester, Rádi Róbert kabinetvezető és Egyházi Andrea tankerület-vezető.

A Tarczy-iskola felső tagozatos diákjainak gondosan összeállított műsorát követően dr. Ihász Ferenc szólt a megjelentekhez. Az egyetemi docens, intézetigazgató örömét fejezte ki, hogy e jeles napon köszönthette a pápai pedagógusokat. Mint felidézte, maga is Pápán járt általános iskolába és gimnáziumba, így sok emléke fűződik a pedagógusokhoz. Ihász Ferenc elmondta, 38 éve tevékenykedik a pályán, s időnként vissza-visszatekint, vajon sikeres volt-e eddigi munkássága, vajon jól végzi-e hivatását. A Sporttudományi Intézet igazgatója méltatta a szakmát is, véleménye szerint a pedagógusok hivatása soha nem ér véget. A tanárok iránti tisztelet nem szűnhet, hiszen egy pedagógus számos ember életének meghatározó személyisége lehet – fogalmazott dr. Ihász Ferenc.

A múltidézés csak folytatódott, amikor Áldozó Tamás osztotta meg gondolatait a tanári pálya szépségeiről, s a pályán szerzett saját tapasztalatairól. A polgármester az oktatás iránti elhivatottság jelentőségét hangsúlyozta, melynek szép példáival találkozott a múltban, s találkozik a jelenben is. Hozzátette, hasonló hivatástudattal felruházva teljesítették az oktatás-nevelés misszióját a mai emlékdiplomások is, akik tevékenysége nyomán rengeteg tanítvány őrzi az együtt töltött idő emlékét – osztotta meg emlékeit a megjelentekkel a városvezető, majd minél több beszélgetésre, találkozásra, múltidézésre biztatta az egybegyűlteket itt és a hétköznapokban egyaránt.

Az arany, a gyémánt és a vas emlékdiplomákat dr. Áldozó Tamás és dr. Ihász Ferenc nyújtotta át az 50, 60 és 65 éve végzett pedagógusoknak.
Arany diplomában részesült Békefi Imréné és Erdő Imre. Gyémánt emlékdiplomát kapott Makai Ferencné, Tasnádi Edit, Sudár Imre és Sudár Imréné. Vas diplomát vehetett át Varga Lászlóné és Varju Dezsőné.

Varju Dezsőné és Varga Lászlóné 65 évvel ezelőtt kapták kézhez tanári diplomájukat. Varju Dezsőné Boros Katalin, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola egykori igazgatója egészségi állapota miatt sajnos személyesen nem vehette át vas diplomáját, a városvezetés a távolból köszöntötte a kitüntetettet.
Varga Lászlóné Bujáky Piroska matematika-fizika szakon szerezte tanítói képesítését. A pedagógus hatalmas szeretettel és kimondhatatlan örömmel gondol vissza pályájára. A tanárnő a nehéz kezdeteket követően 1952-től nyugdíjazásáig a Hámán Kató nevét viselő általános iskolában, az Erkel-iskola jogelőd intézményében tanított. Piroska néni meghatottan emlékezett vissza pályájára, diákjaira, kollégáira, az iskolában eltöltött évekre. A pedagógus kiemelte, megindító érzés, hogy szinte nem tud kilépni úgy az utcára, hogy valaki ne állítaná meg, visszaidézve a régi emlékeket.
- Annyira szerettem tanítani. S nekem olyan jó gyerekeim voltam, nagyon szerettem őket. Még most is olyan szeretettel gondolok rájuk. Meg kell látni bennük az embert. Csak így lehet tanítani – fogalmazott a vas diplomás nyugalmazott pedagógus.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!