A szalag megjelöl, emlékeztet, megtisztel és figyelmeztet - Szalagavató a Refiben


2014-11-23 15:38:17  | cikk: Babos Petra  | 


A szalag megjelöl, emlékeztet, megtisztel és figyelmeztet - Szalagavató a Refiben főképe
A református templomban kezdődött a Magyar Örökség-díjas Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának szalagtűző ünnepsége szombaton.
Az egybegyűlteket Pitó Katalin, a 13. M osztály osztályfőnöke köszöntötte.
- Szalagavatóra gyűltünk össze, ez a kis szalag, amelyet hamarosan megkaptok, azt jelenti, hogy mától maturandusok vagytok: avatandók, vizsgát tenni készülő végzős diákok és diáklányok. A maturo latin igealak annyit jelent: megérik. Mi, tanáraitok, nevelőitek reméljük, hogy tudtunk annyit adni nektek, hogy ez a matura igazi szellemi és hitbéli érést jelent mindannyiótoknál. A szalagot viselve mostantól az utcán, lakhelyeteken mindenki felismer erről: Nézd, egy végzős pápai refis!
A diákok vidám, énekes-verses összeállítással emlékeztek vissza a közösen eltöltött évekre majd az osztályfőnökök, Némethné Somosi Alíz, Köntös Lászlóné, Pitó Katalin és Adorján Zoltán tűzték fel a végzősökre az emblematikus szalagot.
Gránásiné Bácsi Tünde ünnepi beszédében arról szólt, nagy öröm számukra, hogy a hat- és négy évfolyamos gimnazisták mellett ebben az évben először a művészeti szakközépiskolás (festő, grafikus, néptáncos és színpadi táncos) végzős diákokra is feltűzhették a kis szalagot.
- A szalag megjelöl, emlékeztet, megtisztel és figyelmeztet. Megjelöl, mert mától bárhol jársz a városban, vagy azon kívül, a kis szalag jelzi, hogy refis diák vagy. A szalag emlékeztet, a 4-5-6 évvel ezelőtti felvételi vizsgára és az itt eltöltött diákévekre. A szalag megtiszteltetés is egyben, mivel a nagy múltú Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakközépiskola diákjai lehettetek. Az elmúlt közel 500 évben kiváló és híres tanáregyéniségek öregbítették az intézmény jó hírnevét. A szalag arra figyelmeztet, hogy közeleg az érettségi, a szakmai vizsga, s arra is, hogy a kapott talentumaiddal megfelelőképpen gazdálkodj. A szalag egy szép emlék, egy tárgy, egy jelkép, azonban csak ideig-óráig köt majd benneteket össze. Szeressétek a Refit minden hibájával együtt, mert legszebb éveitek tanúja marad mindig, és őrzi legféltettebb titkaitokat is – hangsúlyozta az igazgató.
A szalagavató bállal folytatódott a Városi Sportcsarnokban, ahol az igazgató és a bál fővédnöke, Imre Bálint esperes köszöntője után táncra perdültek a diákok. Először palotást táncoltak, majd a művészeti tagozatosok lendületes összeállítása következett, melynek koreográfiáját Müller Anita, tagozatvezető, Müller Sára és Fónad-Hólik Éva táncpedagógusok, valamint Benkő Dávid és Morvai Vera, az Experidance kiváló táncosai tanítottak be.
Az est bécsi keringővel, a Radetzky-formációval és végül a Gyertyafény-keringővel folytatódott, majd a hagyományokhoz hűen a diákok, édesapjukat és édesanyjukat, valamint tanáraikat kérik fel egy-egy közös táncra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!