Nagyboldogasszonyról szólt az Értékeink élőben előadása


2014-11-23 15:28:46  | cikk: Babos Petra  | 


Nagyboldogasszonyról szólt az Értékeink élőben előadása főképe
Ismét dr. Varga Tibor vallás– és jogtörténész volt a vendége az Edvy Malom Fogadó hagyományos előadássorozatának, az Értékeink élőben című programnak. Ezúttal „Boldogasszony” – ősvallásunk istenasszonya címmel tartott érdekfeszítő előadást advent közeledtével. 
Dr. Varga Tibor elmondta, a boldogasszony, vagyis Szűzanya nevének említése több mint 2000 évre nyúlik vissza.
A Nagyboldogasszony ünnepe augusztus 15-én van, amit nagyon sok országban ünnepelnek. Egy legenda szerint 1038. augusztus 15-én, amikor Szent István király meghalt az országot és a benne élő népeket Szűzanyának ajánlotta fel, aki ezt el is fogadta.
 A hagyomány azt is tartja, aki áldott állapotban van, az Nagyboldogasszony védelme alatt áll.
-Sajnos, Magyarországon augusztus 15. nem nemzeti ünnep, pedig annak kellene lennie, de mi úgymond, nem élünk a Szűzanya közelében - tette hozzá az előadó. Az előadásban szó esett a régi magyar kereszténységről, a nők szerepéről a magyar társadalomban, s arról, hogy a régen hogyan szültek a nők, mi az a boldogasszony ágya és köténye. Az előadótól megtudtuk azt is, régen Szent Annához imádkoztak azok, akik szerettek volna teherbe esni.
A programon dr. Varga Tibor felhívta a jelenlevők figyelmét a Szent Korona Szabadegyetem rendezvényeire, vagyis a IX. Szent Korona Konferenciára, amelyet Budakalászon rendeznek december 27. és 29. között. A programon előadások, kiállítás és koncert várja az érdeklődőket, de a gyerekekre is gondoltak a szervezők, őket kézműves foglalkozásokra invitálják. Elmondta azt is, hogy 2015 februárjában új képzés indul a Szabadegyetemen, a magyar műveltség szak mellett pedagógus továbbképzésre is lehet jelentkezni.
Végül a VI. Szent Korona Tábort ajánlotta mindenkinek, amely 2015. július 3. és 6. között lesz.
Az Értékeink élőben című programsorozat január végén folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!