Elhunyt Borbély Lajos


2014-11-21 23:02:43  | cikk: HuHa  | 


Elhunyt Borbély Lajos főképe
Életének 66. évében tegnap váratlanul elhunyt Borbély Lajos. A város elismert művésztanárának halálával Pápa kulturális-művészeti életének emblematikus alakját veszítette el. A Tizenkettes Színkör és a nyári alkotótáborok szervezője, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör létrehozója, az egyvonalas grafikák mestere fájdalmasan korán távozott. Temetése időpontjáról a család a későbbiekben ad tájékoztatást.

Képek:

nincsenek képek

Borbély Lajos általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, Kemeneshőgyészen végezte, ezt követően a Közgazdasági Szakközépiskolába járt, majd a pécsi Tanárképző Főiskolára jelentkezett földrajz-rajz szakra. Ekkor kezdte egyedi művészi stílusát kialakítani. Azóta képeit egyetlen vonal alkotja. Alkotásainak témája rendkívül sokoldalú, hiszen épületeket, tájképeket és utcarészleteket is szívesen rajzolt, festett. Egyedi festményei, grafikái egy része szintén városunk szép épületeit, utcáit örökítik meg.

Kiállító művész lett kollektív tárlatokon hazánkban és külföldön. 1977-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Tanári pályafutását a Hámán Kató Általános Iskolában kezdte, ahol először csak földrajzot, később pedig csak rajzot tanított. Sikeres oktatói vizsgát tett a gépjárművezetői vizsgabizottság előtt, s gyakorlati személygépkocsi-vezető oktatóvá vált. Később az Erkel-iskolában folytatta tanári pályáját, ahol gépjárműbarát szakkört vezetett, de tanított a Zalka Máté Általános Iskolában, a Türr István Gimnáziumban és a Petőfi Sándor Gimnáziumban is, s rengeteg diákját sikerült „megfertőznie” a képzőművészettel. „A rajz világnyelv. Bármerre járok, rajzaim segítségével mindig tudok kommunikálni”- vallotta.

Tagja volt a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, 5 évig vezette a Pedagógus Művelődési Otthont, szellemi atyja volt a Szűkebb Pátriánknak, amelyet Huszár János tanár úrral együtt indított útjára. Városszeretetét idegenvezetői munkája is alátámasztotta. Volt a Művelődési Csoport, majd osztály vezetője és 11 évig a Nemzetközi Játékfesztivál főszervezője. Elnökségi tagként tevékenykedett a Pápai Művelődéstörténeti Társaságban. A Somlói Borrend mestere volt és 5 éven keresztül főszervezője a Borfesztiválnak. Részt vett a város oktatási szerkezetének átalakításában, a közoktatási-közművelődési koncepció kialakításában, és igazgatóként dolgozott a Kiállítóhelyek és Rendezvények Koordinációs Központjánál.
Első önálló kiállítása 50 éves korában nyílt meg. Nevéhez fűződik az A. Tóth Sándor által szervezett Pápai Tárlat újraindítása, az amatőr alkotók tárlatát, a Pápai Artot is ő indította el és ugyancsak a nevéhez fűződik a Tizenkettes Színkör létrehozása. A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete Közép-dunántúli Régiójának vezetője lett, tagja volt a Képzőművészeti Tanácsnak. Megszervezte és több mint 13 esztendeig vezette a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kört. A millennium évétől evangélikus presbiter lett.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!