Női minőség a mesékben - Szakmai nap az óvodapedagógusoknak


2014-11-20 21:42:52  | cikk: Babos Petra  | 


Női minőség a mesékben - Szakmai nap az óvodapedagógusoknak főképe
A Pápai Városi Óvodák óvodapedagógusai számára november 19. és 20. között szakmai napot szerveztek, Női minőség a mesékben, a felnőtté válás stációi címmel. A két napos konferencia rendhagyó volt, hiszen nem az óvodás korú gyerekekről, hanem a felnőttekről szólt.
Az előadást dr. Józsa Éva, a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi docense tartotta a Huszár Lakótelepi Óvodában.
Felnőtté válni azt jelenti, hogy felelőssé válni önmagunkért, a ránk bízottakért, a közvetlen és tágabb környezetünkért. Az egészséges működésünkhöz két kapaszkodó még rendelkezésünkre áll, ezek pedig a természet és a mesék, mítoszok kultúraőrző és értékközvetítő világa. Sajnos sokan vállalnak fiatalon gyermeket, ami nem mindig vezet jóra – tudtuk meg dr. Józsa Évától.
- Az első nyolc év meghatározó szerepet tölt be életünkben és ennek a nyolc esztendőnek az első számú jelenlevői az asszonyok. Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségben vannak jelen a családokban, a bölcsődékben és az óvodákban. A mesék és mítoszok bölcs és időtlen tanítók. A „percemberkék” világában a bölcsesség és az állandóság őrei, segítik megőrizni az emberi méltóság sarkköveit. Az asszonyok lelke fogékonyabb a szemmel nem látható világra, bátrabban viszonyul a szenvedéshez és nyitottabb a világ felé - hangsúlyozta a docens.
Előadásában kiemelte, meg kell tanulni a türelem képességét, a jókor szólás idejét és felnőtté kell válni. A mesék szerepe fontos, hiszen a türelem, a hallgatás képességét közvetíti, s azt, hogy a szeretet mennyire bonyolult. Az életet meg kell tanulni, meg kell szerezni a hatalmat, de nem szabad azzal visszaélni, meg kell tapasztalni a legmagasabbat és a legmélyebbet, s nemet is kell tudnunk mondani, ha úgy adódik, ezek a felnőtté válás stációi. 
A szakmai napon több történten keresztül boncolgatták a felnőtté válás problémáját, mint például a Piros cipő meséje és a Fókaasszony meséje. A meséket Clarissa Pincola Estes: Farkasokkal futó asszonyok című könyvéből válogatták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!