Egyhangú döntések – Ülésezett a képviselő-testület


2014-11-20 14:56:28  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Egyhangú döntések – Ülésezett a képviselő-testület főképe
Ellenszavat nélkül fogadta el Pápa város képviselő-testülete a ma délelőtti ülésén napirendre került valamennyi előterjesztést. A Városháza nagytermében tartott tanácskozás elején Áldozó Tamás polgármester elmondta, 2015-től minden hónap harmadik hetének péntekjén ülésezik majd a testület. Ez alól kivételt jelent a februári és a decemberi ülés, melyeknek időpontja nem határozható meg előre, ugyanis azok a központi költségvetés elfogadásához vannak kötve. Januárban és júliusban nem tartanak tanácskozást, illetve természetesen a rendkívüli ülések időpontjai sem tervezhetőek előre.

Az első napirend során megválasztották a településrészi önkormányzatok tagjait. Borsosgyőrön Varga Zoltánné, Benkő Dezső, Simon Sándor és Tóth József, míg Kéttornyúlakon Kovács Tiborné, Magvasi Józsefné, Szabó Attiláné, valamint Velti József alkotja a testületet. A két részönkormányzatnak egyaránt Máté István az elnöke. Áldozó Tamás tájékoztatása szerint Tapolcafőn formai okok miatt nem sikerült a jelöltállítás, ezért hamarosan megismétlik az ottani részönkormányzat jelölési eljárását. A polgármester kiemelte, a részönkormányzatok visszaigazolták a megalakításukat, és képesek voltak arra, hogy a helyiek véleményét megjelenítsék a döntéshozatalban.

Az ülésen a képviselők megszavazták a díszpolgári címmel és az egyes kitüntető díjakkal kapcsolatos szabályozás fenntartását, azonban a juttatások körét némileg csökkentették. A törvényi változásoknak megfelelően szociális temetésre alkalmas parcellarészeket kell kijelölni a köztemetőkben, a pápai képviselő-testület ezt megtette, majd módosította a hulladékgazdálkodásról és a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendeletet. – A talajterhelési díjat korábban jelentősen megemelte a központi jogszabály. Ez Pápán 3600 forint köbméterenként. A képviselő-testület 2012-ben úgy döntött, ennek a 80 százalékát elengedi, azaz csak a 20 százalékát köteles megfizetni az, aki nem kötött rá a közcsatornára. Emellett jövedelemhez kötötten további mentességeket állapítottunk meg, és ezt a kedvezményrendszert fenntartjuk 2015-ben is. Ugyanakkor a talajterhelési díj megfizetését ellenőrizni fogjuk – közölte a képviselő-testületi ülést követő sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás. Hozzáfűzte, a talajterhelési díj arra kívánja ösztönzi a lakosságot, hogy a környezet védelme érdekében kössenek rá a kiépített közcsatornára.

A folytatásban a testület elfogadta az Egyesített Szociális Intézmény, az Egészségügyi Alapellátási Intézet, illetve az Alsóvárosi temetőt üzemeltető MÉKI-R Kft. elmúlt időszakban végzett tevékenységéről szóló beszámolót. A vegyes ügyek során a képviselők többek között egyetértettek az iskolai beirtási körzetekkel, valamint működési engedélyt kértek a város újonnan épített hajléktalanszállójának.

A tanácskozást zárt ülés is színesítette, amelyen a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. ügyei kerültek terítékre. A képviselők egyebek mellett megszavazták, hogy új, éven belüli folyószámla-hitelkerete legyen a zrt.-nek, amitől továbbá az önkormányzat megvásárol egy földterületet. A szóban forgó terület a szabályozási tervben kiépítendő útként szerepel, és a Vajda Péter lakótelep, illetve a Téglagyári út közötti közlekedési kapcsolatot jelenti majd.

A Városháza nagytermében 17 órától közmeghallgatást tartanak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!