Az Esterházy-kastélyban jártak a Weöres iskolások


2014-11-18 20:57:52  | cikk: Babos Petra  | 


Az Esterházy-kastélyban jártak a Weöres iskolások főképe
A pápai Weöres Sándor Általános Iskola egy sikeres európai uniós pályázat keretében városunk nevezetességeivel ismerkedhet meg. A „Nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek” című programelemben az intézmény felsős diákjai vesznek részt.
Pulay Róbertné igazgatóhelyettes elmondta, intézményük fontosnak tartja, hogy a tanulók minél többet tudjanak meg szülővárosukról, annak történelméről, hagyományairól. A pályázatban lehetőségük volt a Hagyományok Hegyére és a Kékfestő Múzeumba ellátogatni, valamint tűzszínházi foglalkozásokat is szerveztek a gyerekeknek, amit nagyon élveztek.
A programelem negyedik részeként a diákok az Esterházy-kastélyt tekintették meg, ahol egy csodálatos barokk időutazás részesei lehetnek, bejárták a főúri termeket, megismerkedtek az etikettel, megtanulták a meghajlást és a pukedlizést is. A foglalkozást Mészárosné Varga Veronika, a Gróf Esterházy Károly Múzeum múzeumpedagógusa tartotta.
A program része volt egy kézműves foglakozás is, melyet Horváthné Bátor Mária, a Pápai Platán Nonprofit Kft. munkatársa vezetett. Ennek során a diákok gyöngyökkel és csipkével díszített barokk ceruzatartót és barokk karácsonyfadíszt, vagyis angyalkát és harangot készíthettek, amit természetesen haza is vihettek legnagyobb örömükre.
Reczetár Dániel 7. osztályos tanuló utoljára óvodás korában járt a kastélyban, s most meglepődve tapasztalta, hogy mennyire szép lett az Esterházyiak egykori lakhelye. Dániel élvezte a tárlatvezetést, legjobban a festmények és az ebédlő tetszett neki.
Keresztes Boglárka már nem először tekintette meg a kastélyt, hiszen a Múzeumok Éjszakáján is járt már ott. Boglárka megpróbálta most a pukedlizést is, ami szerinte nem lehetett könnyű a barokk ruhában. Egyszer ő is felvehetett ilyen ruhát, amikor fényképezkedett a kastélyban.
A projektben résztvevő diákok gazdag élményekkel térhettek haza a pápai kastélyból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!