Jazz muzsika az ifjúsági filharmónia bérletben


2014-11-12 14:41:07  | cikk: Babos Petra  | 


Jazz muzsika az ifjúsági filharmónia bérletben főképe
Megkezdődött a 2014/2015-ös ifjúsági filharmónia bérletsorozat. Az első előadást tegnap és ma tartották a JMSZK színházépületében. A vendég ezúttal Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara, a Balázs Elemér Group volt, akik jazz standardeket hoztak el a pápai diákoknak.
Szanyiné Csepregi Ilona művelődésszervező érdeklődésünkre elmondta, az idei évben is színvonalas előadásokkal várják a filharmónia bérletes diákokat három alkalommal. A bérletsorozat a Türr István Gimnázium és Kollégium, a Pápai Gazdasági Szakközép Iskola és Kollégium, a Petőfi Sándor Gimnázium, a Tarczy Lajos Általános Iskola, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanulóinak szól, így közel 1300 fiatal részesülhet zenei élményben a tanév során.

A Balázs Elemér Group 2000-ben alakult, melyben híres és kiváló zenészek játszanak, mint Szőke Nikoletta énekes, Lakatos Pecek Krisztián nagybőgőn, Balázs József zongorán és Balázs Elemér dobon.
A zenekar tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, a megalakulás óta jelentős hazai eredményeket értek el, de nagy sikerrel szerepeltek több európai jazzfesztiválon is Bécsben, Londonban, Rómában, Oslóban és Madridban is. Kiemelkedő egyéni hangzásvilágot alakítottak ki, melynek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket érdekes férfi- és női hang tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt, sőt, szívesen kalandoznak, például az etno stílus világában.
Balázs Elemér elmondta, elsődleges céljuk a jazz népszerűsítése a fiatalok körében, hiszen ez számukra nem olyan kedvelt műfaj.
- A hétköznapok során a diákok nem találkoznak gyakran jazz muzsikával, ezért nem is ismerik, sőt egy picit talán tartanak is tőle. Tapasztalataink szerint a koncert végére megkedvelik, sőt meg is szeretik a jazzt, amit hatalmas tapsvihar jelez. Örülünk, hogy a pápai tanulók is megismerkedhetnek ezzel a műfajjal.
A hangverseny során a diákok tehát betekintést nyertek a jazz világába, egészen a kezdetektől napjainkig. A csoport olyan közismert jazz standardeket szólaltatott meg klasszikus zeneszerzők feldolgozásaiból, amelyek igazán tetszettek a diákoknak.

A soron következő koncert február végén lesz, amikor is a Budapest Saxophon Quartett lép majd színpadra.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!