Örömalkotás – Mező Lászlóné tárlata a színház emeleti előterében


2014-11-10 17:43:18  | cikk: mo  | 


Örömalkotás – Mező Lászlóné tárlata a színház emeleti előterében főképe
Visszatekintés címmel nyílt meg Mező Lászlóné tárlata a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében. A gimnazistaként A. Tóth Sándor festőműhelyében nevelkedett Mező Lászlóné hosszú évtizedekig nem fogott ecsetet a kezében, majd nyugdíjazását követően megindult az alkotó munka. A változatos tárlaton megtekinthető az a csendélet is, mely ezen új korszak alapkövét jelentette az alkotó számára. A 2000-es évektől aztán egymást érték a festmények és grafikák, így a tegnap nyílt tárlat mintegy 15 év alkotói termését fogja össze.

Mező Lászlóné elmondta, minden évben részt vesz a Képzőművészek Nyári Szabadegyetemén, rendszeresen eljár Horváth Lajos festőművész rajzszakkörébe is. Legszívesebben portrékat fest és rajzol, hiszen ebben látja a legnagyobb kihívást. Hiszen ha a portré nem hasonlít a modellre, akkor az nem portré – vallja.
Nagy hatással volt művészetére a torockói művésztábor, melynek termése megtekinthető a kiállításon. Mező Lászlóné elmondta, rendkívül magával ragadja az erdélyi környezet, annyi témát talál szeme, hogy akár 100 évig is táplálhatná alkotói kedvét – fogalmazott a képzőművész.

A tárlatot Kiss László művésztanár ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Röviden ismertette a kiállító életének, munkásságának fontosabb mérföldköveit, majd méltatta művészetét. Sokat idézett művészbarátja önvallomásaiból, így azon gondolatokat is, mit jelent Mező Lászlóné számára az alkotás: „Amint a színes pasztellkréta-készlet kinyílik, rögtön egy másik világban érzem magam. Az öröm, hogy rajzolok, a világot is átlényegíti számomra. A külvilág ilyenkor megszűnik zavaró körülményeivel, csak az alkotás köti le a figyelmemet, és teljesen megnyugszom.”

A megnyitón közreműködött Illés Csaba gitárjátékkal. A kiállítás december 7-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!