Izrael a magyar származású nagykövet szemével


2010-03-02 19:47:59  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Izrael a magyar származású nagykövet szemével főképe
A pápai Hit Gyülekezete, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a demokráciáért (MEASZ) Veszprém megyei szervezete közös szervezésében Izrael múltja, jelene, jövője címmel előadás várta az érdeklődőket ma délután a Hit Gyülekezete közösségi házában. Az előadást Aliza Bin-Noun, Izrael Állam magyarországi nagykövete tartotta. Az alkalmon részt vett dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás alpolgármester, Rádi Róbert művelődési osztályvezető, Németh Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja, Holdosiné Bánhegyi Ildikó, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és a szervező egyesületek tagjai.
A programon Kerecsényi Zoltán, a MEASZ elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket, majd a Hit Gyülekezete zenekara adott ízelítőt az együttes repertoárjából. Ezt követően dr. Kovács Zoltán köszöntötte Izrael Állam magyarországi nagykövetét, beszédében utalt az egykor Pápán élő zsidó közösség kulturális hagyományaira és hozzátette, a belváros rehabilitációjának egyik állomása a 19. században épült Zsinagóga felújítása lesz.
A polgármester beszédét követően Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze lépett a mikrofonhoz. A lelkész köszöntőbeszédében kiemelte, a rendezvény egyik célja az antiszemitizmus újjáéledésével szembeni fellépés. Ortutay Gábor úgy fogalmazott, a Himnuszban oly sokszor megénekelt balsors csak akkor nem tépi az országot, ha az antiszemitizmus visszaszorul és a különböző vallású, illetve származású emberek békében élnek egymás mellett.
A köszöntőbeszédek után Aliza Bin-Noun üdvözölte a megjelenteket, majd hozzátette, nagy örömmel látogat Magyarországra, hisz ő is magyar származású. Pápán még nem járt, szívesen eleget tett a Hit Gyülekezete meghívásának. Előadásában ismertette Izrael politikai, társadalmi és kulturális helyzetét, ezen kívül kitért az ország turisztikai erényeire is.
A nagykövet asszony külön üdvözölte azt, hogy a magyar parlament törvényt fogadott el a holokauszt tagadásának büntethetőségéről, egyben kifejezte azt a meggyőződését is, hogy helyes volt a törvényt hatályos formájában elfogadni, azaz véleménye szerint a kommunista bűnök tagadásának e jogszabályban nincs helye.
Zárszavában Policzer Sándor, a Pápai és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke arra hívta fel a nagykövet asszony figyelmét, hogy az egykori pápai polgármester és országgyűlési képviselő, Sulyok Dezső az üldözöttek melletti kiállásával akár A világ igazai kitüntetésre is méltó lenne.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!