Modern darab örökérvényű gondolatokkal - A fösvény, avagy a hazugság iskolája


2014-11-10 14:49:32  | cikk: mo  | 


Modern darab örökérvényű gondolatokkal - A fösvény, avagy a hazugság iskolája főképe
Molière legkiforrottabb alkotásához, a Fösvényhez nyúlt a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője, Hargitai Iván. A társulat különleges hangulatú darabja tegnap Pápán vendégszerepelt, mely évadnyitó produkciója volt a Vajda-bérlet előadássorozatának.
Molière örökérvényű klasszikus, örökérvényű gondolatokkal, ma is sokatmondó üzenetekkel. Ugyanez elmondható a Fösvényről, hiszen a francia író kortalan darabja olyan gondolatokat fogalmaz meg, melyek a modern világban is megállják helyüket.

A pénz körül forog minden. A pénz egyenlő a hatalommal. És ha valakinek a szívében nincs más, akkor könnyen szörnyeteggé válhat, úgy, hogy ő maga észre sem veszi. Dölyfössé tesz, önzővé, érzéketlenné. Erről ír Moliere a XVII. század közepén, s erről szól A fösvény, avagy a hazugság iskolája című Hargitai-darab is. Itt azonban kortalan a díszlet és kortalanok a jelmezek, a szereplők is, hogy még erőteljesebben tudja magában hordozni az örökérvényű üzenetet.

Lábodi Ádám Harpagon fiát, Cléante-t személyesíti meg a darabban. A fiatal színész elmondta, minden korban jelen volt a pénz, a hatalom és az ahhoz való viszony megjelenítése. Lábodi Ádám hozzátette, bár nem élt abban a korban, amikor Molière megalkotta remekművét, de az biztos, hogy ma talán még anyagiasabb világot élünk. A színész hozzátette, a rendezővel közös kiindulási pontjuk az volt, hogy körülnézve a világban annyi válás és megannyi megromlott emberi és családi kapcsolat vesz körül mindannyiunkat. Mindezek hátterében sokszor az anyagi javak felhalmozása, a pénzhajhászás áll. Ugyanez történik a darabban Harpagonnal és gyermekeivel. Mindenki valami mást vagy valaki mást akar, különösen a fiatalok más párt, mint akiket az apa kinézett nekik. Ebből származnak a bonyodalmak. Harpagonnál azonban egyszerű a képlet, ő csak és kizárólagosan a pénzt, a vagyont, s ettől bomlanak meg a családi kötelékek.
A modern díszletbe ágyazott történetben Lábodi Ádám az erőteljes színészi játékra hívta fel a figyelmet. Nyomot szeretne hagyni közönségében azzal, hogy igyekszik a szerepkínálta karaktert, s az érzéseket minél intenzívebben kifejezni. A fiatalember kijelentette, Cléante figurája azt üzeni, fontos, hogy az ember kiálljon a vágyaiért és céljaiért, mert anélkül semmi sem sikerülhet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!