Borlovag avatás, újbor szentelés az Esterházy-kastély udvarán


2014-11-09 23:28:08  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Borlovag avatás, újbor szentelés az Esterházy-kastély udvarán főképe
A Fülemüle zenekar interaktív gyermekműsorával kezdődött ma délután a mulatság az Esterházy-kastélyban, vele párhuzamosan pedig ismét megnyílt a Gőgös Gúnár Játszóház és indult a Liba Tour. A kisgyermekes családok szórakoztatására szolgáló programokon ma is sokan részt vettek, kicsik és nagyok együtt készítették a szebbnél szebb emlékeket és járták végig a családi vetélkedő állomásait. A kastély udvarán ekkorra már kinyitottak a faházak és kezdődhetett az eszem-iszom, hiszen hét borpincészet és egy pálinkaház kínálta nedűit ma is, a grill faházban pirosra sült libacombok mosolyogtak és libamájas libazsír idézte fel sokakban a nagymama falusi házában rendezett régi nagy gyereklakomákat. A kínálatból a desszert sem maradt ki, házi rétesek, kürtőskalács és sült gesztenye várt az édesszájúakra.  Az egyre népesebb közönség jó hangulatáról előbb a Vati Fiúk Country Club muzsikája gondoskodott, majd a Hobby zenekar játszott népszerű magyar és külföldi slágereket.
A Szent Márton Napi Újbor Ünnepének hivatalos ceremóniái kora este kezdődtek, a Liba Touron résztvevő kisgyermekek között sorsolást tartottak, s több tucat játékos kedvű apróság térhetett haza meglepetés ajándékkal, köztük mozibelépővel, cukrászdai utalvánnyal, képeskönyvvel és fürdőbelépővel.
A boros rendezvények immár elmaradhatatlan része, a borlovag avatás is ezen az estén zajlott. A somlai borok népszerűsítését és a borhoz kapcsolódó hagyományok ápolását zászlajára tűző Somló és Környéke Borút Egyesület tagjai két új bor- és pálinkalovagot avattak a közönség előtt. Papp Tamásra és Kiss Jánosra, a két jelöltre két próba teljesítése várt, előbb a somlói törkölypálinkát kellett kiválasztaniuk más pálinkák közül, majd a fröccskészítés tudományának elsajátításáról kellett számot adniuk. A sikeres próbatételt a borlovaggá avatás látványos ceremóniája és koccintás követte színpadon. Az ünnepi programon Salgó Ferenc kanonok, plébános szentelte meg az új borokat és áldotta meg a jelenlévőket, majd folytatódott a vidám borozgatás, falatozás a Hobby zenekar muzsikája mellett.
A kellemes ősz végi időjárásnak, a szórakoztató családi programoknak és a színpadi műsoroknak köszönhetően ma is megtelt az Esterházy-kastély udvara vidáman beszélgető baráti társaságokkal, családokkal. Jól fogyott a bor, legyen az idei szüretelésű frissen erjedt újbor, vagy érett óbor, és nem unatkoztak az ételeket kínáló faházakban sem. Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy nagy sikere volt idén is a libából készült ételeknek. A Galéria Bisztró munkatársai nem győzték kenni a libazsíros kenyereket, a libamellből készült ételek elfogytak és nagyobb mennyiségű utánpótlásra volt szükség a libacombból is. Ez utóbbi volt egyébként a legnépszerűbb étel a rendezvényen, de sokan választották a libaízelítőnek nevezett válogatást is, melyen volt minden „libaság”, így töltött libanyak szeletek, libatepertő, libamáj és libazsír is. Az ízletes ételek leöblítésére több borvidék boraiból válogathattak a rendezvényre kilátogatók, s ha pedig már a bátorító ital is lecsusszant a torkon, következhetett a tánc, hiszen az utolsó este is remek hangulatú, ismert nótákat felvonultató bállal zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!