Óriási siker a Liba Tour


2014-11-09 12:24:36  | cikk: HuHa  | 


Óriási siker a Liba Tour főképe
Pénteken kezdődött és ma estig tart a Szent Márton Napi Újbor Ünnepe az Esterházy-kastély udvarán. A hagyományos rendezvény tegnap is sokakat csalogatott a belvárosba, a kastélyudvar megtelt vidáman beszélgető, jó borokat kóstolgató, „libaságokkal” jóllakó családokkal, baráti társaságokkal. Szórakoztatásukról a mezőlaki Parolás Kulturális Egyesület néptáncosai gondoskodtak, majd a Székesfehérvárról érkezett Folkmanushowk formáció kápráztatta el a közönséget látványos legényes produkciójával. A 2010-ben alakult csoport az autentikus néptánc elemeket ötvözi akrobatikus elemekkel, így születik meg a rendkívül lendületes, pörgős műsor az öt fiatalember előadásában. A fiatal néptáncosok mögött több mint egy évtizedes néptáncos múlt áll és nemcsak a tánc köti össze őket, hanem jó barátok is.
-A csoport létrehozásával az volt a célunk, hogy olyan formában mutassuk be a néptáncot, ami a mi korosztályunk számára is vonzó. Azt hiszem ez sikerült, hiszen nagyon jó a visszhangja az előadásainknak – mesélte Sáfrán Balázs. A Folkmanushowk szívesen válogatnak a magyar tájegységek táncaiból, de leginkább erdélyi legényeseket dolgoznak fel és tűznek műsorra.
-A táncokat közösen rakjuk össze, mindig van egy ötletadó a csapatból és azt a gondolatot visszük tovább közösen. Egymásból táplálkozunk, így áll össze egy-egy produkció.
Szabó Zsombor, a csoport másik tagja arról mesélt, nagy elhivatottsággal készülnek, minden nap próbálnak és ügyelnek arra, hogy a néptánc lényegét ne veszítse el a modern elemekkel tűzdelt repertoár. A fiatalemberek egyébként első alkalommal jártak Pápán és örömmel vették, hogy műsorunk nagy sikert aratott. A Szent Márton-napi rendezvény elnyerte tetszésüket, mosolyogva mesélték, hogy a jó borokat és a finom ételeket nagyon szeretik, így fellépésük után biztosan belekóstolnak a faházakban kínált ételekbe, italokba.

Nemcsak ők, hanem a kastélyudvaron összegyűlt népes sereglet is ezt tette, és egész este jól fogytak a különböző szőlőnedűk és hosszú sorok álltak a libaételeket kínáló faház előtt is.
Lampért Sándor somlói szőlősgazda a kezdetek óta résztvevője a Márton-napi mulatságnak. A három hektáron gazdálkodó kis családi pincészet ötféle bort hozott a rendezvényre, köztük a két újbort, egy zenitet és egy cuveé-t. Mint mesélte, az idei esztendő elég problémás volt a szőlősgazdák számára, de szerencsére sikerült megvédeni a termést a betegségektől.
-Az idei termésmennyiség elmaradt a várttól és a borok savtartalma kissé magasabb a kelleténél, de bízok abban, hogy idővel ezek tompulnak és egy év múlva már lekerekedett savak jellemzik az idei borokat.
Arról, hogy az idei borok készen vannak-e, azt mondta, a korai szüretelésű zenitet már a szeptemberi esők előtt leszedték, így a sok csapadék nem tudott kárt okozni, a cukorfoka pedig egész magas lett somlói viszonylatban. Ez a bor már készen van, a későbbi szüretelésű fajták azonban még dolgoznak a hordókban, teljesen még nem erjedtek ki.
-Itt a rendezvényen elsősorban az olaszrizling és a királyleányka fogy a legjobban, ez utóbbi illatos, zamatos szőlőfajta, nagyon kedvelik a vendégek – mondta és hozzátette, pincészetüket a pápaiak jól ismerik és sokan keresik fel faházukat.

Nagy sikert aratott tegnap a Gőgös Gúnár Játszóház is és az innen induló Liba Tour családi vetélkedő. A kastély két termében berendezett játékszobákat megtöltötték a kisgyermekes családok, a kicsik anyukával, apukával sorra készítették a Márton naphoz kapcsolódó emlékeket, kézműves apróságokat.
-Textilből varrt libát tömhetnek, készíthetnek parafa dugóból és kartonból állatfigurákat, mutatós Márton napi ajtódíszt, zsugorfóliás technikával libás medált és a mindig népszerű szilikonos karkötőt – sorolta a sokféle kézműves tevékenységet Horváthné Bátor Mária, a játszóház vezetője. A Pápai Platán munkatársa hozzátette, a gyermekek mellett a szülők is szívesen tevékenykednek, örömmel segítenek a kicsiknek egy-egy figura elkészítésében. A gőgös Gúnár Játszóház az első állomása a Liba Tournak, a játékban résztvevők itt kapták az első pecsétet a menetlevelükbe és innen indultak tovább a másik négy helyszínre. A családi vetélkedő a város turisztikai attrakcióin vitte végig a résztvevőket, a Tourinform Irodában tintába mártott libatollal írtak, a Református Gyűjteményekben libás képkirakóval játszottak és egy Gazdag Erzsi verset raktak össze, a Kékfestő Múzeumban pedig a Szent Márton napjához kötődő időjóslásokat kellett ismerni. A családi túra a Várkertfürdőben ért véget, ahol az ügyességüket próbálhatták ki a gyermekek, a műanyag „tavacskából” a kislibákat kellett kihorgászniuk.

A Liba Tour és a Gőgös Gúnár Játszóház ma délután is várja az érdeklődőket, 16 órától újra indul a családi program, a játék sorsolását pedig 18.40-kor tartják a szervezők a rendezvénysátor színpadán. A Szent Márton Napi Újbor Ünnepén egyébként más program is várja az apróságokat, 16 órakor a Fülemüle zenekar ad műsort a színpadon, a felnőtteket a Vati Fiúk Country Club, este pedig a Hobby zenekar szórakoztatja. Természetesen nem marad el az újbor megszentelése sem, a ceremóniát 19 órakor tartják.
Érdemes lesz tehát ma délután is kilátogatni az Esterházy-kastély udvarára finom borokat kóstolni, ízletes libaételekkel jóllakni és késő estig mulatni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!