37. Országos Paskievics Tarokk Kupa


2014-11-08 17:43:12  | cikk: Haraszti Gábor  | 


37. Országos Paskievics Tarokk Kupa főképe
A tarokk nevű kártyajátékot négyen játsszák. Az elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő játék első szakaszában az osztás után licitálással dől el, lesz-e egyáltalán játék, s hogy ki lesz a felvevő. Ezután a talon lapjainak felvétele, lapcsere következik, majd a felvevő partnert hív, s ha módja van rá, pontosítja a játékban elérni kívánt céljait. Ehhez partnere és ellenfelei is hozzászólhatnak, majd megkezdődik az ütközet végső szakasza, a lejátszás. Az osztó jobbján ülő résztvevő hív egy lapot, amit a többiek vagy ütnek, vagy nem. Aki ütött, jogosult lesz a következő hívásra. A tarokkban a játékosok célja egyéni és önző: a minél nagyobb személyes nyereség. E cél érdekében viszonylag szigorú szabályok szerint alkalmi, s a véletlen szeszélyétől is függő szövetséget kötnek/köthetnek egy másik játékossal, akinek a kiléte olykor csak a játék egy későbbi szakaszában tisztázódik. A játékosok nyereményét a játék (a parti) megnyeréséért és a különféle vállalások (figurák) teljesítéséért kapott (játék)pontok jelentik. A legolcsóbb játék, az ún. hármas parti díjazását tekintjük egységnek. A játékot a felvevő (s ha van, a partnere) nyeri, ha ütéseik pontértéke több mint 47 - írja a krater.hu. Az Országos Paskievics Tarokk Bajnokság záró fordulóját Pápán, a Somogyi József Galériában rendezték meg, melyre az ország minden részéből érkeztek versenyzők, így Pápáról is. A szezon korábbi bajnokságait Egerben, Szilvásváradon, Pannonhalmán, Nagymaroson, Királyréten, Balatonlellén, Tihanyban és Keszthelyen rendezték.
- Itt Pápán a Paskievics tarokk játékot játszottunk, mely az összes többi fajta játék alapjának mondható – mondta el Sóváry Zoltán, a Budapesti Tarokk Egyesület elnöke. Ennak ellenére, vagy talán épp azért, mert kevesebb a variációs lehetőség, nagyon szórakoztató patriknak lehettünk tanúi a pápai záró fordulóban is, hiszen remek meccseken vagyunk túl. Kilenc helyszínnel, két éve rendezzük meg az országos bajnokságot, a soron következő fordulóba a legjobb öt játékos hozza a korábbi eredményeit, a kilenc kört ezek az eredmények alapján összesítjük. Azért is szép ez a játék, mert ebben a mezőnyben van 10-12 olyan versenyző, aki bármikor képes legyőzni a másikat, ezáltal megjósolhatatlan ki végez az élen, szerencse és jó partnerjátékos kell. Nagy köszönet a szervezőknek és az önkormányzatnak, hogy ilyen kiváló körülmények között bonyolíthattuk le a szezon utolsó kupáját, az pedig külön öröm számomra (is), hogy a pápai fordulót házigazdánk, Döbrönte József nyerte meg.

A pápai forduló rangsora:
1. dr. Döbrönte József
2. Bárdos Ottóné
3. Tóth Zoltán

A Jókai kupa, országos versenysorozat végeredménye:
1. Tóth Zoltán
2. Antal Magdi
3. Dr. Kézdy Árpád

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!