Középpontban a szakképzés


2014-11-06 22:23:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Középpontban a szakképzés főképe
Városi szakképzési pályaválasztási tájékoztató tartottak ma délután a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. A rendezvényre a város és a járás általános iskoláinak igazgatói, illetve a nyolcadik osztályok osztályfőnökei kaptak meghívót, akik előadásokat hallhattak a témához kapcsolódóan, továbbá bepillantást nyerhettek a három pápai szakképző iskola életébe.
– Változtatni szeretnénk azon a közvélekedésen, miszerint a gyermekünk úgy tud a legkönnyebben érvényesülni a felnőtt életben, ha gimnázium után a felsőoktatásban megszerzett végzettséggel rendelkezik – így fogalmazta meg a szakképzési pályaválasztási tájékoztató célját köszöntőjében Békefi Imre, a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium megbízott igazgatója. Mint mondta, természetesen a továbbtanuláshoz is szeretnének segítséget nyújtani. – A pápai szakképző iskolákban olyan pedagógia és nevelési tapasztalat halmozódott fel, amely mindenképpen figyelemreméltó. Hosszú évtizedek kitartó és következetes munkája százakat juttatott el a sikeres szakmai vizsgákig – jegyezte meg Békefi Imre.
Egyházi Andrea tankerület-igazgató kiemelte, közös érdekünk, hogy a diákok a számukra legmegfelelőbb irányban tanuljanak tovább. – A jó irány megtalálását mi, pedagógusok jelentősen segíthetjük azzal, hogy megfelelő szintű tájékoztatást és ismereteket nyújtunk a tanulóknak. Nem elegendő a tananyag átadása, nagyon fontos, hogy ismertessük azokat a lehetőségeket, amelyek a városban és a térségünkben rejlenek – mutatott rá. Hozzátette, egy gimnáziumi érettségi önmagában nem sokat ér, pusztán azzal rendkívül nehéz boldogulni az életben. Egyházi Andrea elmondta, a tankerület összeállított egy pályaválasztást segítő tanácsadó füzetet, amit eljuttatnak majd az iskolákba.
Unger Tamás hangsúlyozta, egyetért mindazzal, amit kormányzati és oktatáspolitikai szinten már megfogalmaztak, vagyis az általános képzés arányát csökkenteni kell ahhoz, hogy Magyarország fejlődése biztosított maradjon. Emellett el kell érni, hogy a szakképzés különböző szintjein minél többen vegyenek részt. Az alpolgármester kifejtette, a helyi és a járásban található gazdasági társaságok többségénél hiánycikknek számít a szakképzett munkaerő, mindez pedig akadályozza a vállalatok fejlődését. Hozzáfűzte: Pápán a munkaerő-kereslet és a munkaerő-kínálat nincsen összhangban egymással, ezért is szenteltek külön fejezetet a város gazdaságfejlesztési programjában a szakképzésnek. – A város felvállalta, hogy segít a szakképzés népszerűsítésében, és ehhez minden segítséget meg fogunk adni – fogalmazott Unger Tamás.
A rendezvény folytatásában Bocskay Gyöngyi, a munkaügyi központ helyi kirendeltségének vezetője, majd Stemmerné Gazsó Andrea szakképzési tanácsadó tartott hasznos információkkal szolgáló előadást. Ezt követően bemutatkozott a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola, az Acsády Ignác Szakképző Iskola, valamint a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola – a pályaválasztási tájékoztatót utóbbi két intézmény szervezte meg. Végül a résztvevők megtekinthették a tanműhelyeket.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!