In Memoriam: az első világháború emlékezete - Kiállítás a könyvtárban


2014-11-06 22:18:49  | cikk: Babos Petra  | 


In Memoriam: az első világháború emlékezete - Kiállítás a könyvtárban főképe
A pápai Jókai Mór Város Könyvtár, az Országos Képző-és Iparművészeti Társaság (OKIT) és a ZONTA International Hévíz Térségi Klubja városunkban is bemutatta az In Memoriam: az első világháború emlékezete című vándorkiállítást. A megnyitón Váminé Molnár Emma könyvtáros köszöntötte az egybegyűlteket, majd egy Gyóni Géza vers hangzott el fényképes vetítéssel egybekötve.

Az OKIT képzőművészettel foglalkozókat tömörítő szervezet, mintegy háromszáz taggal. 1990-ben alakult, tagjainak évente művészeti táborokat szervez, lehetőséget adva az egyéni kibontakozásra. 2014 elején, az I. világháború kezdetének 100. évfordulóján az OKIT meghirdette a maga idejében „nagy háborúnak” nevezett esemény feldolgozását, formázási, rajzi és festészeti eszközökkel. Budapesten szakmai zsűri által kiválasztott 96 alkotás került a széles nyilvánosság elé. A kiállítás anyaga Újpestről a komáromi Monostori erőd új kiállítóhelyére utazott. Itt a ZONTA International Hévíz Térségi Klubja egy kisebb darabszámú képanyagot válogatott össze és a Dunántúl egyes városaiba kiállításra utaztatta. Hévíz és Várpalota után így került Pápára, ahonnan Szombathelyre kerül, s a tervek szerint jövőre Ausztriában tekinthetik meg az érdeklődők a nem mindennapi tárlatot.
A kiállítást Molnár Lajos, az OKIT tagja ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe. Mint mondta, a vándorkiállítás nem ünnepi alkalomból jött létre, hanem memento, fontos dolgokra emlékeztető jel.
- In Memoriam, emlékezzünk és mondjuk együtt határozottan: ilyet többé nem engedünk, ilyen harcban többé nem veszünk részt, boldogulni békében akarunk, sorsunkat mi együtt, demokratikus eszközökkel kívánjuk alakítani. Az alkotók a mai kor emberei, akik felelősséggel közeledtek a „nagy háborúhoz”, mint emlékezésre kijelölt témához. Művészi-alkotói érzékenységüket használva készítették el pályamunkáikat, hogy azzal ráirányítsák figyelmünket valami olyan tettre, ami az emberiségnek akkor sem szolgált a javára, de a jövőben sem fog. A háborúban lettek vesztesek, de a nyertesek is megszenvedték azt a hatalmas emberi és anyagi veszteségek által. Ezen kiállítás az emlékezést segíti - zárta gondolatait a művész.

Molnár Lajos maga is három képet állított ki. Ezek közül az 1918. Árész tette címűt emelte ki, amely a sorozat harmadik darabja. A műalkotás azt ábrázolja, amint a népet háborúba rántó uralkodók és politikusok Árész képében jelennek meg.

A kiállítás november 28-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!