Pályaválasztás: Négy képzés közül választhatnak a Petőfibe jelentkezők


2014-11-06 06:34:30  | cikk: mo  | 


Pályaválasztás: Négy képzés közül választhatnak a Petőfibe jelentkezők főképe
A Petőfi Sándor Gimnázium három nyílt nappal és három pályaválasztási tájékoztatóval készül a beiskolázási időszakban. Az intézmény igazgatója előzetesen tájékoztatta hírportálunkat a következő hetekben, hónapokban zajló eseményekről és a gimnázium képzési kínálatáról. Huszár Endre elmondta, a 2015/2016-os tanévben intézményük négy tagozaton három osztály elindítását tervezi. Egyet-egyet az általános tantervű négyosztályos és az ötosztályos magyar-angol két tanítási nyelvű tagozatra, valamint fél-fél osztályt a négyéves emelt szintű német és a szintén négyéves emelt szintű természettudományos tagozatra.

A négy évfolyamos általános tantervű osztály az intézmény legnépszerűbb tagozata – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, ennek az az oka, hogy a képzési formák közül talán ez az egyik legkönnyebben elvégezhető tagozat. Huszár Endre elmondta, azokat a 8. osztályos tanulókat várják erre a tagozatra, akiknek a távlati tervei között a felsőoktatásban történő továbbtanulás szerepel, de elképzeléseik a pályaválasztásról még kiforratlanok, és szívesen tanulják a nyelveket, valamint az emelt óraszámú informatikát. A tanulók ugyanis 9-10. osztályban heti 3, 11-12. osztályban heti 4 órában tanulják az első idegen nyelvet (angol vagy német). A második idegen nyelvet (angol vagy német vagy francia vagy olasz vagy orosz) 9-12. osztályban heti 3 órában oktatja az iskola, szintén csoportbontásban. A diákok 9. évfolyamtól kezdve emelt óraszámú informatikai képzést kapnak, melyen az ECDL-vizsgákra is készülnek.

Az öt évfolyamos magyar-angol két tanítási nyelvű képzés 2009-ben indult a Petőfiben. A képzés nyelvi előkészítővel kezdődik, melyen az angol nyelvet heti 18 órában tanulják a diákok – adott tájékoztatást az igazgató. A nyelvi előkészítő év után a tanulók egyes közismereti tárgyakat (matematikát, történelmet, földrajzot, célnyelvi civilizációt) angol nyelven tanulnak, és tanulmányaik végén kétnyelvű érettségit tesznek, amely eredménytől függően közép- vagy felsőfokú C típusú nyelvvizsgának is megfelel. A diákok mesterfokú nyelvhasználói szintre (KER C1, C2) juthatnak el az 5. tanév végére. Az előkészítő év után továbbra is emelt szinten (heti 6 óra) tanítják az angol nyelvet, és belép a második idegen nyelv is (német vagy olasz vagy francia vagy orosz). Huszár Endre megjegyezte, a tagozatra azok jelentkezését várják, akik vállalják az előkészítő évfolyam és a későbbi emelt szintű nyelvi képzés magas idegen nyelvi óraszámát, valamint a közismereti tárgyak angol nyelven történő elsajátítását.

Az intézményvezető ismertette a három évvel ezelőtt indított emelt szintű természettudományi tagozat jellemzőit. Huszár Endre elmondta, a négyéves képzési formát az az igény hívta életre, mely szerint Magyarországon hiány mutatkozik műszaki értelmiségi szakemberekben és természettudományi tárgyakat tanító pedagógusokban. Így a tagozatot azoknak ajánlják, akik a felsőoktatásban természettudományos, műszaki területen szeretnének továbbtanulni – és ezáltal biztos álláslehetőséghez jutni – elsősorban mérnöki, tanári karokon. A tagozaton a biológiát, a fizikát és a kémiát a négy év átlagában heti 3 órában oktatják, ami lehetőséget ad a kerettantervi előírásoknál jóval mélyebb tudás megszerzésére, kísérletezésre, tehetséggondozásra a felsorolt tárgyakból.

Ugyancsak fél osztályt iskolázna be négy évfolyamos emelt szintű német nyelvi tagozatára a gimnázium. Ezen a tagozaton a német nyelvet mind a négy évben heti 6 órában tanulják a diákok. Ez az óraszám lehetővé teszi a felsőfokú nyelvvizsga megszerzését a tanulmányok ideje alatt. Második idegen nyelvként angolt, franciát, olaszt vagy oroszt választhatnak a tanulók – foglalta össze az intézményvezető. Huszár Endre elmondta, azokat a 8. osztályos tanulókat várják erre a tagozatra, akik már tanulták a német nyelvet, és szeretnék ezt emelt szinten folytatni. Különösen ajánlják a tagozatot azoknak, akik német nemzetiségi oktatásban részesültek az általános iskolában – tette hozzá az igazgató.

Huszár Endre a Petőfi Sándor Gimnázium előnyei között említette a kiemelkedő infrastrukturális hátteret, a kiváló közösségi térként működő aulát, a szakmailag felkészült pedagógusokból álló, stabil tanári kart, a kiváló közösségi életet, valamint az iskola magával ragadó szellemiségét.

A Petőfi Sándor Gimnázium pályaválasztási tájékoztatóval november 17-én, december 8-án és 2015. január 19-én 17 órakor várja az érdeklődőket. Nyílt napot november 18-án, december 9-én ás 2015. január 20-án 8 órától tartanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!