A sárkány kalandjai Pápán


2014-11-04 22:17:26  | cikk: Babos Petra  | 


A sárkány kalandjai Pápán főképe
Megkezdődött a 2014/2015-ös gyermekszínházi bérletsorozat. Elsőként a gyerekek Csukás István egyik közkedvelt darabját, a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejátékot tekinthették meg. Ma délután a Benedek Elek-bérletes általános iskolások, holnap a Lázár Ervin-, míg csütörtökön a Pöttöm- és a Fekete István-bérlet tulajdonosai láthatják a kedves mesét.
Bognárné Novák Ilona művelődésszervező érdeklődésünkre elmondta, az idei évben nagy örömükre négy bérletsorozatot tudtak elindítani, melynek köszönhetően közel 1600 gyermek láthat igényes gyermekszínházi előadásokat.
A Süsüt a budapesti Hadart Művészeti Társulás hozta el városunkba, a gyerekek legnagyobb örömére. A társulás két éve alakult színművészekből és híres szinkronszínészekből, Háda János művész vezetésével. A Hadart Művészeti Társulás és a "Jármika" Jövőkép Gyermek Alapítvány azt tűzte ki célul, hogy a színházat és az igényes, minőségi kultúrát népszerűsítse. Műsoraikat ezért igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbbat. A társulás egyik különlegessége, hogy az összes darabjukat jelnyelvi tolmács segítségével a siketek és a nagyothallók is élvezhetik. Repertoárjuk kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a magyar és a világirodalom klasszikus műveit népszerűsítsék.
- Egy kicsit megismertetjük a jelnyelv szépségét, természetes lesz a fogyatékkal élők elfogadása, s ezáltal érzékenyítő programnak is lehetne ezt nevezni. Süsü egy kedves, barátságos sárkány, de mégsem szeretik, mert csak egy feje van, nem fogadják el a társai, s pont ezért a másságot mutatja be, azzal, hogy őt is lehet szeretni, s hogy nem is annyira más, mint a többiek - mondta Spinnerné Takács Erika jelnyelvi tolmács.
Az előadást Bergendy István zenéje kísérte. A Hadart a klasszikus Süsüt mutatta be, amit a gyerekek vastapssal díjaztak.

A soron következő bérletes előadás január végén lesz, amikor Mátyás király születésnapjának történetét ismerhetik meg az apróságok.


Képek:

A darabról:
Süsü nem mindennapi sárkány: nincs hét feje, csak egy, nem okád tüzet, csak olyankor, ha például a kemencét kell begyújtani, nem aprítja miszlikbe az ellenséget, hanem segít a rászorulókon. Süsü ugyanis - a sárkányhagyománnyal ellentétben - jó sárkány, de olykor gyáva is. Ebből fakadnak azután bajai: sárkánycsaládja kitagadja, és végül a jó királyfi veszi őt pártfogásba, akivel barátságot köt életre-halálra, együtt élnek át különböző mulatságos vagy veszedelmes kalandokat. S végül, amikor a jó királyfi a szép királylány oldalán megtalálja a boldogságot, Süsü is velük marad, mert a jó sárkány számára is adódnak feladatok. Süsü, a sárkány legendája lett több generációnak. A bájos mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik, hogy, aki nem olyan, mint én: MÁS, az nem biztos, hogy ellenséges, sőt, az sem biztos, hogy más, mint én. Hasznos, ha ezt már gyermekkorban kezdik a gyerekek megsejteni vagy megérezni, esetleg megérteni.
Forrás: jmkpapa.hu
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!