A hétvégén libaételeket és újborokat kóstolhatunk - Pénteken kezdődik a Szent Márton-napi újbor ünnepe


2014-11-04 14:33:08  | cikk: mo  | 


A hétvégén libaételeket és újborokat kóstolhatunk - Pénteken kezdődik a Szent Márton-napi újbor ünnepe főképe
A Márton-napi hagyományok, népszokások előtt tiszteleg a hétvégi rendezvény, melyben ismét a gasztronómia és a kulturális programok kapják a főszerepet. A november 7-9-ig tartó Szent Márton-napi újbor ünnepe – a hagyományokhoz hűen – idén is minden korosztályt megszólít kulturális programjaival. A színpadon helyi és kistérségi amatőr és profi művészek különféle folklórműsorral lépnek fel, de lesz őszi kézműves játszóház, valamint a jól bevált vetélkedőt is megtartják, a liba-tourt. Az öt állomásból álló családi megmérettetésen értékes nyereményekért vetélkedhetnek a résztvevők – hívta fel a figyelmet dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója.

A Szent Márton-napi újbor ünnepe visszaköltözhet az Esterházy-kastély udvarába, mely oly kiváló helyszíne a pápai gasztronómiai programoknak – jelentette be Unger Tamás alpolgármester. A városvezető emlékeztetett a néphiedelemre, mely szerint: Márton napján aki libát nem eszik, egész éven át éhezik. S miután az újbornak Szent Márton a bírája, így azt is meg kell kóstolni ezekben a napokban. Minderre kiváló lehetőségük nyílik a pápaiaknak és a városba látogatóknak hiszen a rendezvényen 12 faház várja az érdeklődőket, melyek közt hét bor- és egy pálinkaház áll a vendégek rendelkezésére. A látogatók somlói, balatoni, zalai, pannonhalmi és móri borokat és csetényi pálinkát kóstolhatnak. A kínált ételek között pedig számos libából készült finomság megtalálható, édességként pedig rétest és kürtős kalácsot fogyaszthatnak a kastély udvarába látogatók. Vasárnap este pedig ünnepi ceremónia keretében szentelik meg az újbort – tette hozzá Unger Tamás, majd biztatott mindenkit arra, hogy látogasson el a hétvégén az Esterházy-kastély udvarába.

A részletes program megtalálható ITT.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!