40 éves a Nátuskerti Óvoda


2014-11-03 22:11:34  | cikk: Babos Petra  | 


40 éves a Nátuskerti Óvoda főképe
A '70-es évek demográfiai növekedése tette indokolttá a Nátuskerti Óvoda megépítését. Ennek köszönhetően a belvároshoz közeli, családi házakkal övezett környezetben 1973. december 26-án történt meg az óvoda műszaki átadása. 1974. január 28-án négy csoporttal, 100 kisgyermek számára biztosított férőhellyel nyitotta meg kapuit a 8. sz. Beke utcai óvoda. Akkori vezetője Csákány Miklósné volt, akinek nagyon sok érdeme fűződik az óvoda létesítéséhez. Kiemelkedő szakmai tudása és elhivatottsága meghatározó volt az intézmény életében. 1975. szeptember 1-je fontos dátum volt az óvoda történetében, hiszen gyakorlati helyet biztosított a Türr István Gimnázium és Óvónői Szakközépiskola tanulóinak, úgynevezett bázisintézménnyé lépett elő, ahol az óvónőjelöltek már gyakorlati képzés keretében szerezhettek tapasztalatot az óvodai élet mindennapjairól. Csákány Miklósné nyugdíjba vonulását követően 1988-tól közel 25 évig Szekér Lászlóné irányította az intézményben folyó szakmai munkát. 1991-ben a Nátuskerti Óvoda elnevezést kapta az intézmény. 2003. július 1-jén a szervezeti összevonás eredményeként létrejött a Pápai Városi Óvodák. Anyagi lehetőségeikhez mérten korszerűsítések, műszaki fejlesztések jellemezték az elmúlt éveket. Kiváló körülményeket biztosítottak a gyerekek számára a családias hangulatú intézménnyel, amely esztétikus környezetben várja az apróságokat.

A Nátuskerti Óvoda ma délután ünnepelte 40 éves jubileumát. Az ünnepélyen, melyet a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában tartottak, részt vett többek között Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere, Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője, Vaspöri Ferencné, Morvai Marianna és Vargáné Kiss Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezető helyettesei, Szekér Lászlóné, az óvoda egykori vezetője, Venczel Csaba önkormányzati képviselő, az iskola igazgatója és a partnerintézmények vezetői.
Kovácsné Bata Gabriella óvónő szavalata után Horváthné Végh Judit óvodavezető köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd Unger Tamás szólt az egybegyűltekhez.
- Pápán az óvodák története nagyon messzire nyúlik vissza. 1900-1937 között az egyházi-és magánóvodák épültek meg, mint például a Perutz Óvoda. A másik dátum az 1974 és 1986 közötti időszak, amikor megnövekedett a városok lakosainak száma, s újabb óvodákat építettek. Ebben az időszakban jött létre a Nátuskerti Óvoda is.
Az alpolgármester kiemelte az óvoda három legfontosabb tevékenységét, a mozgásfejlesztést, a tehetséggondozást és a természetvédelmet.
- Az óvodában nagyon fontos a játék, mivel ez a gyerekek számára a világ felfedezését jelenti. Lényeges a mozgás, mert ez a csodaszere a világ felfedezésének, és a mese, mert ez adja a varázslatot a világ felfedezéséhez - tette hozzá Unger Tamás, majd egy Varga Domokos-idézettel kívánt boldog születésnapot: „Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle"

Horváthné Végh Judit elmondta, a gyerekeket nevelő-oktató intézmény felelőssége minden óvodapedagógust kötelez.
- Mi abból indulunk ki, hogy minden gyermek érték, minden gyerek a maga valójában egy csoda, ezért mindegyiküket úgy kell kezelni, mint egy csiszolatlan gyémántot, amelyből a szorgos mesterek munkálkodásának köszönhetően előbb vagy utóbb egy drágakő lesz. A ma gyermeke a holnap felnőttje, ezért pedagógusként minden lehetőséggel élnünk kell, ami segít minket abban, hogy minél magasabb színvonalon végezzük a mindennapi nevelőmunkánkat - tette hozzá az óvoda vezetője.

Szekér Lászlóné hírportálunk kérdésre elmondta, nagy örömmel emlékezik vissza az elmúlt huszonöt és fél évre. Az első napja az óvoda falai között emlékezetes maradt számára, hiszen nagy kihívásnak érezte a feladatot, amit a lehető legjobb tudása szerint szeretett volna ellátni.
- Örültem, hogy a város vezetői mindig mellettem álltak, a kollégáimmal együtt. A munkatársaimnak a gyerekek voltak a legfontosabbak, mindent meg akartunk adni nekik, hogy szeressenek oviba járni. A célunk az volt, hogy jókedvűen, boldogan és barátságosan kezdjük a napot - fűzte hozzá a volt óvodavezető, aki elárulta azt is, hogy hivatásnak fogta fel ezt a feladatot, mivel öröm volt számára a Nátuskerti Óvodát vezetni.

A Nátuskerti Óvoda jubileumi ünnepségén természetesen a gyerekek vidám műsorral kedveskedtek, majd két volt ovis, Menyhárt Laura és Szaller Rebeka „Az élet szép, az élet minden…” című dalt énekelték el a Légy jó mindhalálig musicalből.
Végül a kicsik legnagyobb örömére megérkezett a hatalmas születésnapi torta is, melyet együtt fogyasztottak el a jelenlevők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!