Tűzszínházi előadás a Zsinagógában


2014-11-03 16:59:26  | cikk: mo  | 


Tűzszínházi előadás a Zsinagógában főképe
Új helyszínen, a pápai Zsinagógában tartják az ifjúsági bérletsorozat egyik előadását. A Teleszterion Színházi Műhely Csillagtánc című tűzszínházi produkcióját már szabadtéren láthatta a pápai közönség, most a középiskolás korosztállyal kívánják megismertetni a mitikus történetet, melyhez óriási többletet adnak a régi épület ódon falai. Schmidt Orsolya, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ művelődésszervezője elmondta, a Zsinagóga épülete kiválóan működik színházi közegként, még akkor is, ha a hang- és fénytechnikai hátteret helyben biztosítani kell. A tér plusz mondanivalóval tölti meg az előadást és mind a színjátszóknak, mind a közönségnek maradandó élményt ad – foglalta össze Schmidt Orsolya, majd hozzátette, meg kell keresni azokat a helyeket a városban, amelyek hétköznapi funkciójukon kívül kulturális térként is működhetnek, Pápán számos ilyen, kiváló adottságokkal rendelkező épület, helyszín van.

S hogy mennyire jól működött a Zsinagóga, mint színházi közeg, azt Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke is igazolta. Politzer Sándor szerint kiváló darabot hoztak tető alá a teleszterionos fiatalok, amely mind látványban, mind mondanivalóban magával ragadja a nézőt. Az egyesületi elnök elmondta, az előadás rendkívül jól illeszkedett a Zsinagóga falai közé, hiszen az épület maga is egy misztikum.
A darabot követően a résztvevők Politzer Sándor előadásában érdekes részleteket tudhatnak meg a Zsinagógáról, a pápai zsidó közösségről, hagyományaikról, szokásaikról, a deportálásokról és a túlélőkről. Politzer Sándor kiemelte, fontosnak tartották, hogy az épületben zajló előadás után a fiatalok találkozzanak egy zsidó emberrel, szembesüljenek a múlttal és ismereteket szerezzenek a Zsinagógáról, valamint annak egykor virágzó közösségéről.

A Teleszterion Színházi Műhely Csillagtánc című darabja az augusztus 20-i emlékünnepségen debütált Pápán. A halhatatlanságra vágyó királyfi meséje és Mahapharata indiai történetei nyomán összeállított tűzszínházi produkció – zárt térben bemutatva – még nagyobb élményt nyújtott a színjátszóknak, mint eddig. Móczár Bence, a Teleszterion Színházi Műhely tagja úgy fogalmazott, a Zsinagóga hangulata olyan többletet adott számukra, mely hatással volt az előadás színvonalára és mondanivalójára is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!