Elkészült a kastélyépület felújítása


2014-11-02 19:13:12  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Elkészült a kastélyépület felújítása főképe
Az Esterházy-kastély munkaterületéről a kivitelező kivonult, az épület műszaki átadása megtörtént. A kastély építészetileg kész – tájékoztatott Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a kivitelező elkészítette az épület építőmesteri, szakipari munkáit, így megkezdődhet többek között az állandó és időszaki tárlatoknak helyet adó kiállítótermek, a marionett bábszínház, a 3D-s moziterem, a kávéház, a kiszolgáló helyiségek, valamint a rendezvénytermek kialakítása, berendezése. Tehát már „csupán” az Esterházy-kastély tartalommal történő megtöltése, a különféle attrakcióelemek beszerelése, felépítése van hátra.

Németh Tamás emlékeztetett: a gazdag múlttal büszkélkedő kastélyépület szinte teljes rekonstrukciója több ütemben, európai uniós forrásból valósult meg. 2011-ben elkészült az úgynevezett kiemelt főúri enteriőr felújítása 960 négyzetméteren. – Most pedig a pincén és a padláson kívül a kastély összes helyiségének megtörtént a rekonstrukciója. Ez közel 3600 négyzetmétert érintett – tudtuk meg a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjétől.
Hozzáfűzte, az építési engedélyben a műemlékvédelmi hatóság előírta az épület kutatását, amit festőrestaurátorok és régészek végeztek el. – A kutatások során előkerültek bemutatásra érdemes leletek, például 19. századi fal- és mennyezetfestések. Ez a munka kissé kitolta az eredetileg tervezett határidőt és több pénzt igényelt, de a város pályázati úton megtalálta hozzá a többletforrást – jegyezte meg Németh Tamás.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!