Új irány a közösségi művelődés - Módszertani konferencia a színházépületben


2014-10-30 12:35:51  | cikk: mo  | 


Új irány a közösségi művelődés - Módszertani konferencia a színházépületben főképe
Szakmai konferenciát szervezett a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a közművelődési szakemberek, civil szervezetek, közösségek képviselői és az érdeklődők számára. A Módszertani Road-shownak a színházépület emeleti előadóterme adott otthont. A program keretében a résztvevők megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységét, feladatait, működését, bemutatkoztak az országos szakmai központok és ismertette innovatív rendezvényeit, jövőbeli elképzeléseit a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ is. A nap második felében a rendezvényen megjelent mintegy 10 civil szervezetek mutatja be tevékenységét, majd műhelymunka és szakmai fórum zárja a konferenciát.

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodavezetője elmondta, intézményük főként a szakmai módszertani segítségnyújtásban érdekelt. Számfira-Turupoli Nóra hozzátette, intézetük számos projektet indított megyeszerte, köztük felnőtt- és szakemberképzést segítő, közösségfejlesztő, illetve ismeretszerzést szolgáló projekteket. A megyei szakértő megjegyezte, feladatuk a közművelődési szakemberek és a közművelődésben működő civil közösségek tájékoztatása, tanácsadás és segítségnyújtás a szakmát érintő kérdésekben.
A mai Road-show célja – összhangban az intézet feladataival, missziójával az, hogy a helyi értékekre, erőforrásokra, érdeklődési körre, ötletekre építve a helyi közösségi kezdeményezéseket segítse, mentorálja, s a résztvevők jó gyakorlatokat ismerjenek meg, sajátíthassanak el egymás tevékenységének, munkájának megismerése által.

Számfira-Turupoli Nóra kiemelte azt is, a Nemzeti Művelődési Intézet a közösségi művelődésre helyezi a hangsúlyt. Támogatja az alulról jövő kezdeményezéseket, közösségi programok megvalósítására törekszik és igyekszik minél több résztvevőt megszólítani. A Nemzeti Művelődési Intézet alapfeladatának tekinti a magyar közművelődés, közösségi művelődés sikeres és eredményes társadalmi szerepvállalása érdekében végzett fejlesztési, innovációs és szolgáltatási tevékenységet.

A módszertani tanácskozás előtt Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője köszöntötte a megjelenteket. A kabinetvezető elmondta, Pápa Város Önkormányzata mindig fontosnak tartotta, hogy a közművelődés színterei, intézményei és szakemberei számára olyan lehetőségeket kínáljon, melyek a megújulást, a fejlődést és a lakosság részéről érkező igények kielégítését szolgálják. Rádi Róbert üdvözölte a kulturális közfoglalkoztatás eredményeit, melynek nyomán számos kiváló munkatárs segíti a közművelődési szakemberek munkáját.

A konferencián részt vett Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, aki az intézmény működéséről szólt előadásában. Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Országos Minőségfejlesztési Központjának szakmai vezetője a minőségfejlesztés közművelődésben betöltött szerepéről beszélt, míg dr. Tóthné Bodor Anita, az intézet Országos Felnőttképzési Szakmai Központjának vezetője a szakma humánerőforrás fejlesztéséről tájékoztatott. Szó esett a közösségi kezdeményezésekről, a megyei iroda működéséről és a megyei értéktárakról is. Az előadássorozat zárásaként dr. Baloghné Uracs Marianna igazgató számolt be a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ innovatív törekvéseiről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!