Pápán is indult Ökokör - Még várják az érdeklődőket a közösségbe


2014-10-29 07:59:12  | cikk: mo  | 


Pápán is indult Ökokör - Még várják az érdeklődőket a közösségbe főképe
Jó hangulat, tapasztalatcsere, finom ételek, közös programok, kreatív ötletek és sok-sok megtakarított energia, víz és hulladék – így jellemezhető a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által indított új foglalkozássorozat, melynek tegnap tartották az első programját, s melyre még mindig várják a jelentkezőket. Sós Mari, az Ökokör animátora elmondta, a foglalkozások laza, kötetlen formában zajlanak, a cél az, hogy az érdeklődők hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, és próbáljanak ki. Azonban a tippeket, trükköket nem a foglalkozásvezető tárja eléjük száraz előadás formájában, hanem egymástól tanulnak a résztvevők, mindenki megtudhat valami újat másoktól, és megoszthatja a többiekkel saját háztartás-zöldítő tapasztalatait. Lényege tehát a tapasztalatszerzés, személyes élményeken keresztül, a közösség közreműködésével. A foglalkozássorozat koordinátora kiemelte, a legjobb az, hogy itt senki nem erőltet a másikra semmit. Ez nem kényszer, mindenki csak annyit vállal amennyit szeretne. S a program tapasztalatai szerint a foglalkozássorozat végére minden résztvevőnél mérhető a fogyasztáscsökkenés – derült ki az első foglalkozáson.

A program keretét jelentő EcoTeams kezdeményezést egy nemzetközi civil szervezet indította el, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig, s milliónyi embert mozgatott meg, indított el a változás útján. A kezdeményezés célja a háztartások környezeti terheinek csökkentése, társadalmi részvételük fejlesztése gyakorlati segítségnyújtással. A résztvevők egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető változást eredményez.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az Ökokör programot Magyarországon, és 2010 óta több mint 600 háztartásban, több tucat településen próbálták ki. Idén ősszel több településen csatlakozhatnak az érdeklődők a klubokhoz, Eger, Döbrönte, Sopron, Solymár mellett ott van az újonnan induló körök között Pápa is. Az Ökokörbe továbbra is várják a jelentkezőket. Bárki csatlakozhat, aki tenni kíván saját egészsége, környezete tisztán tartása, háztartási fogyasztásának csökkentése érdekében, vagy egyszerűen csak jól akarja érezni magát egy vidám közösségben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!