Városi megemlékezés: 1956 végtelenül emberi


2014-10-23 20:20:45  | cikk: mo  | 


Városi megemlékezés: 1956 végtelenül emberi  főképe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltására emlékeztek ma országszerte. Az események megidézésére szervezett városi megemlékezés Kiss Zoltán honvéd alezredes, az önkényuralom elleni nemzeti függetlenségi mozgalom mártírja emlékére állított emléktáblánál kezdődött a Deák Ferenc utcában. A Himnusz hangjait követően Dóczy Barnabás Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta, majd Varga Ferencné, a mártírhalált halt Kiss Zoltán lánya mondott köszönetet Pápa Város Önkormányzatának az évről-évre megtartott tiszteletteljes főhajtásért. A honvéd alezredes lánya elmondta, édesapja ebben az évben töltötte volna be 100. életévét. Varga Ferencné hangsúlyozta, míg él, büszke lesz édesapjára, aki harcolt a II. világháborúban, a hazáért élt és a szabadságért halt meg.
A programon a megjelentek elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd a rendezvény folytatásában a résztvevők felkeresték dr. Katona István emléktábláját a Márton István utcában, ahol csendes főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket az 1956. október 27-én megalakult Pápa Város Forradalmi Tanácsa elnökének emléke előtt.

Az emlékünnepség a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében folytatódott. Beszédet Áldozó Tamás polgármester mondott, aki az '56-os eseményekre emlékezve úgy fogalmazott, a forradalom és szabadságharc kimenetele már tíz évvel korábban eldőlt. Közvetlenül a második világháború után, amikor Churchill és Sztálin egy papírszalvétán érdekszférákra, befolyási övezetekre osztotta Közép-Európát – osztotta meg gondolatait a városvezető, majd hozzátette, új világrend alakult, ahol roppant erők dolgoztak a status quo fenntartásán, olyan világrend, ahol a nagyhatalmak – bár különböző megfontolásokból, de – egyaránt érdekeltek voltak a változatlanságban. Áldozó Tamás azt hangsúlyozta, 1956-ban esélytelenek voltunk, hiszen nemcsak a szovjet hadsereget kellett volna legyűrni, hanem a fennálló világrendet kellett volna megváltoztatnunk.
- 1956-ban azok, akik az utcára vonultak, akik énekeltek, akik kart karba fonva meneteltek százezer szám a pesti utcákon, akik fegyvert fogtak, akik hittek a szabadságban, azok erről az esélytelenségről nem tudtak. Vagy ha sejtették, akkor nem vettek róla tudomást. 1956 ettől hátborzongatóan megismételhetetlen, ettől a miénk, magyaroké örökre, ettől különbözik más XX. századi európai forradalmaktól, ettől, hogy végtelenül emberi. Emberi, mert naiv, emberi, mert őszinte, emberi, mert megadta a végtelen eufória és a reményvesztett megsemmisülés élményét. Emberi, mert milliónyi magyar akarata söpörte félre a realitást, milliónyi magyar akarata nem volt hajlandó számot vetni a történelmi folyamatokkal. Emberi azért is, mert korábbi szabadságharcainkhoz képest nem nagy hadjáratokat, győztes és vesztes csatákat őrzünk róla leginkább emlékezetünkben, hanem élettörténetek sokaságát. Olyan élettörténetek sokaságát, amik egyértelműek, ahol az egyes cselekedetek motivációja világos, érthető, sőt átélhető számunkra, olyan élettörténeteket, amik elmesélik nekünk a forradalmat még akkor is, ha a nagy történelmi kataklizma eseménytörténete csak kevesek számára világos és áttekinthető. 1956 emberi azért is, mert a megaláztatásban fogant, mert a legtermészetesebb igényből, a szabadság iránti vágyból táplálkozott, mert a vereség után a keserűséggel vegyes büszkeségben őrződött meg évtizedeken keresztül – hangzott az emlékbeszéd.

A beszédet követően a Veszprémi Petőfi Színház művészei színvonalas összeállítással idézték fel az '56-os eseményeket. Az „Embernek lenni” címmel összeállított produkcióban Trokán Anna, Széles József és Tóth Loon tolmácsolásában dalok és irodalmi alkotások ösztönöztek az elmélyülésre. A produkciót zongorán kísérte Győrfi Judit.

A műsor után az emlékező közösség a színházépület előtt álló Magyar Piétánál tette tiszteletét. A koszorúzáson közreműködött Pápa Város Fúvószenekara és a MH Pápa Bázisrepülőtér díszőrsége. Az '56-os forradalom 58. és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának 25. évfordulója tiszteletére szervezett emlékünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!