Új szakosztály indult a Hét Csillag Egyesületnél


2014-10-22 12:50:34  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Új szakosztály indult a Hét Csillag Egyesületnél főképe
A Hét Csillag Egyesület szeptember 1-től egy új irányzattal bővítette a választható foglalkozásait, ugyanis systema edzések indultak az egyesület edzőtermében. Ezzel kapcsolatban Pintér Péter, a foglalkozások vezetője adott bővebb tájékoztatást, elsőként magáról az irányzatrról szolgált bővebb információkkal.
- A systema eredete a X. századig nyúlik vissza, szó szerinti jelentése rendszer, ami egy összefoglaló elnevezés. Egy igen hatékony harcművészeti rendszer, aminek középpontjában az ember áll. Megtalálható benne a sztyeppei lovas nomád népek harci kultúrája és a kozák hagyományos harci képzés is. A systema több fejlődési szakaszon is átment az elmúlt évtizedek alatt. Az egyik legjelentősebb fejlődési korszaka a második világháború és azt követő időszak volt, amikor az orosz állam vezető felismerték a stílus hatékonyságát, és ezért jelentős támogatásban részesítették. Ebben az időszakban kezdődik meg több rendvédelmi és katonai alkulatnál a szervezett oktatás. A systema irányzat elterjesztők között Mikhail Ryabko és Vladimir Vasiliev nevét kell mindenképpen megemlíteni, akik nagyban hozzájárultak a nyugaton való elterjedéséhez.
- Miben különbözik ez a többi irányzattól?
- A systema az emberi test működésére, biomechanikájára épül, ezért nagyon könnyen tanulható. Mivel jelenleg is több rendvédelmi és katonai alakulat képzésében és működésében alkalmazzák, így ez folyamatos ellenőrzést és fejlődést biztosít az irányzat számára. Célja az ember egységének megteremtése, kívül és belül is. A rendszer alappillérei a helyes légzés, a középpontból való mozgás és a folyamatosság. Mottója, hogy a testnek egészségesnek, feszültségtől mentesnek, rugalmasnak, erősnek, és mozgékonynak kell lennie, míg a tudatnak nyugodtnak, és érzelmektől mentesnek. A systema irányzat egyik leghangsúlyosabb célja a test felkészítése minden eshetőség és szituáció kezelésére. Ez az elv mutatkozik meg a technikai repertoárban is. Hiszen a testnek szinte minden részét alkalmazza a harc során, a leglehetetlenebb helyzetekben is.
- Mióta foglalkozik az egyesület a systema irányzattal?
- 2011-ben találkoztunk először a systema irányzattal, ami olyan hatást gyakorolt ránk, hogy azóta rendszeresen látogatunk systema szemináriumokat és képzéseket. Több oktatóval is sikerült személyesen felvenni a kapcsolatot és tanulni tőlük, ezúton is szeretném megköszöni nekik: Milos Malic, Andrej Karimov, Sonny Puzikas, Denis Jurjevich Ryauzov, Maxim Franz, Andrej Karafa.
- Hol jártatok legutóbb szemináriumon?
- Szeptemberben Szlovákiban Lubetkaban megrendezésre került szemináriumon vettünk részt, októberben pedig Budapesten. Mind a két szemináriumot Andrej Karafa vezette. Andrejről tudni kell, hogy a cseh systema oktatója és a közel másfél év vagyunk kapcsolatban vele, ez idő alatt egy jó oktatót és embert ismerhetünk meg személyében. Az első szemináriumokon a test biomechanikai működése, a test és a tudat egysége volt a téma, míg a második szemináriumon a légzés, a középpont használata és a távolság gyakorlatai kerületek megmutatásra. Úgy gondolom, hogy mind a két szeminárium hasznos volt és sikerült tovább mélyíteni tudásunkat.
- Melyek a jövőbeli terveitek?
- A systema irányzat oktatásával több helyen tervezzük megjelenésünket a 2015-ös évben. Több megkeresés is érkezett felénk ezzel kapcsolatban. Természetesen saját előremenetelünk is nagyon fontos, így nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több képzésen szemináriumon tudjunk megjelenni, ezzel is növelve tudásunkat, és több személyes kapcsolatot építsünk ki. A 2014-es évben november folyamán Andrej Karafaval Csehországban tervezünk egy találkozást, december elején pedig Prágába utazunk Mikhail Ryabko szemináriumára.
- Vártok-e még jelentkezőket a pápai edzésekre?
- Természetesen , mindenkit nagyon sok szeretettel látunk, aki kedvet érez és szeretné kipróbálni ezt az irányzatot. A systema akár más stílus kiegészítéseként is jól tud működni, de önálló módszerként is megállja a helyét. Az edzések Pápán a Jókai utca 34 szám alatti edzőteremben vannak, hétfőn és csütörtökön 18.30-20.30 között.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!