Izgalmas feladványok Pápáról - Honismereti vetélkedő a 800 éves Pápa rendezvényeinek sorában


2014-10-21 16:09:52  | cikk: Babos Petra  | 


Izgalmas feladványok Pápáról - Honismereti vetélkedő a 800 éves Pápa rendezvényeinek sorában főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Pápa város 800 éves jubileumi évfordulójához kapcsolódva többfordulós helytörténeti vetélkedőt szervezett általános iskolásoknak. A megmérettetés négy részből állt, ma a döntőt tartották az iskolában.
A helytörténeti vetélkedő állomásain érdekes kérdések és témák segítségével ismerkedtek meg a versenyzők Pápa régmúltjával.
A feladatokat az iskola humán munkaközösségének tagjai állították össze, Kisné Czobor Zsuzsa történelemtanár vezetésével. Varga Erika, a humán munkaközösség vezetője elmondta, a versenyre hét csapat jelentkezett, melyből hat jutott a döntőbe, vagyis a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a Tarczy Lajos Általános Iskola, a Türr István Gimnázium, a Weöres Sándor Általános Iskola, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola és a házigazda Munkácsy-iskola.
- Igyekeztünk változatos feladatokat összeállítani, melyek megoldásával jobban megismerhették a diákok városunkat, jellegzetes épületeit és személyiségeit. Az előzetes feladatok megoldása már tavaly tavasszal elkezdődött, a megfejtéseket e-mailben küldték a tanulók. A mai döntőben a nyolc játékos példa között szerepelt a fényképfelismerés, a villámkérdés és a totó is. A diákoknak ajánlott irodalomként a Tanulmányok Pápa történetéből és a Múltidéző történetek Pápáról című könyveket adtuk meg.

A megmérettetés elején Megyeriné Borsó Éva igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a Söprik a pápai utcát című dalt énekelték a jelenlevő diákok Kovács Gyöngyi énektanár közreműködésével.
Feczkó Csongor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója érdeklődésünkre elmondta, tavaly kezdték el a versenyre való felkészülést, melyben történelemtanáruk segített. A csapat kiválasztása úgy történt, hogy először írtak egy tesztet, majd a legjobbakból összeállt a négyfős csoport. Csongor hozzáfűzte még, nagyon szereti a történelmet, főleg a katonai témákat, sokat olvas Pápa történelméről.
A háromtagú zsűriben Reidmár Linda néprajzos, dr. Nagy L. István múzeumigazgató és Gőgösné Bakos Adél igazgatóhelyettes foglalt helyet. A rendezvényen Egyházi Andrea tankerület-vezető is részt vett.
A legügyesebb csapatok oklevélben és értékes könyvjutalomban részesültek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!