Városvezetők, közismert személyiségek, kiváló szakemberek az egykori petőfisek között


2014-10-21 12:12:36  | cikk: mo  | 


Városvezetők, közismert személyiségek, kiváló szakemberek az egykori petőfisek között főképe
A petőfis ünnepségsorozat keretében számos öregdiák visszatért az intézmény falai közé. Ki-ki előadást tartott szakmájáról, sikeres életpályájával öregbítve a gimnázium hírnevét, ki pedig csupán az érzések, emlékek visszaidézése miatt lépte át az iskola küszöbét. És bár sokaknak nem feltétlenül a 20 éve otthont adó épület jelenti a gimnazista évek helyszínét, a közösség egy és ugyanaz, ezért többen örömmel tették tiszteletüket az ünnepségsorozaton.

Így volt ezzel Unger Tamás is. A megnyitón köszöntőt mondó államtitkár, Kontrát Károly és a polgármester Áldozó Tamás mellett, a város alpolgármestere is a Petőfi Sándor Gimnáziumban diákoskodott. Ő is a gimnázium régi épületében töltötte a diákéveket, mégis óhatatlanul előkerültek az emlékek, amikor találkozott a petőfis közösséggel. Unger Tamás felidézte egy életreszóló emlékét, mely szerint osztályfőnöke, Helt Gyula tanár úr erős aggályait fejezte ki édesanyjánk azzal kapcsolatban, hogy ő felvételt nyert a Petőfibe, hiszen ismerte, mint tanulót korábbról. Nem telt el két hónap, a későbbi alpolgármester bizonyított, hiszen a pedagógus elismeréssel szólt arról, hogy kellemeset csalódott diákjában. Unger Tamás hozzáfűzte, ez jellemezte aztán teljesítményét négy éven át. A német nyelv szeretetét, majd a nyelvtanári pályát szintén Helt tanár úrnak és a Petőfinek köszönheti – véli a városvezető. Az alpolgármester elárulta azt is, kiváló tanárai voltak, s a közös nevező nem más volt bennük, mint az, hogy mindannyian fel tudták ébreszteni a diákjaikban sokszor igencsak mélyen szunnyadó érdeklődést.

Városvezetők, országosan ismert közéleti személyiségek, államtitkárok, irodalmárok, pszichológus, régész, újságíró, televíziós munkatárs, színművész, csillagász – folytathatnánk még a sort, mely területeken tevékenykedő szakemberek kerültek ki a Petőfi Sándor Gimnázium padsoraiból, akik aztán jól megalapozott tudásukkal, kiváló felkészültségükkel sikeres pályát futottak be szakterületükön. Ott vannak ők országhatárainkon innen és túl, de nem is kell messze menni, hiszen a városban is számos egykori petőfis találta meg számításait.

Elmondható ez Áldozó Tamásról is, aki szintén a Petőfi-gimnázium padsoraiban szerzett érettségi vizsgát. Az intézménybe előadóként érkező polgármestertől kötetlenül kérdezhettek a diákok és az érdeklődők. Áldozó Tamás bármely témában szívesen osztotta meg gondolatait a városfejlesztéssel kapcsolatban, szóba került Pápa jelene és jövője egyaránt. A városvezető elárulta azt is, osztályukból egyébként két polgármester is kikerült, rajta kívül Tatai László Nemesgörzsöny ügyeit igazgatja. Áldozó Tamás kihangsúlyozta, jó tanáraik voltak, az intézmény pedig rendelkezett olyan szellemiséggel, adott olyan töltést és igazodási pontot, amelynek hasznát vették a későbbiekben. A polgármester megjegyezte, bár állami iskolába jártak, mégis nagy erővel hatott rájuk az intézmény régi, református szellemiséggel átitatott épülete.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!