Holnaptól csak regisztrációs jeggyel utazhat az, aki ingyen utazik


2010-02-28 23:30:52  | cikk: Tóth Tamara  | 


A szociálpolitikai kedvezménnyel rendelkező díjmentesen utazók számára kötelezővé tette a módosított 48/2007. (IV.26) számú Gazdasági és Közlekedési Minisztériumi rendelet a regisztrációs jegy kiváltását a vasúton és a Volán-buszokon, ezzel mérik fel az utasok számát, tervezik meg a menetrendet és erre alapozzák majd a kedvezményrendszer átalakítását. Holnaptól csak azzal utazhatnak az eddig ingyen utazók.
A helyközi közösségi közlekedés legvitatottabb része, hogy ki milyen viszonylatban utazik térítésmentesen szociálpolitika kedvezményként.
A jogosultak: a hat éven aluli gyermekek, a 65 éven felüliek, a hadirokkantak, a hadiözvegyek és a menekültek. Az utasok július elsejéig kaptak türelmi időt, utána pedig 500 forint pótdíjjal szankcionálják ennek hiányát.
A díjmentesen utazók az ingyenes regisztrációs jegyet megválthatják a gépesített pénztárban, ha ilyen nincs, a vonaton a jegyvizsgálónál. Az utasok az internetes vasúti jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, például pótjegyet. Telefonon is lehet regisztrációs jegyet rendelni feláras vonatokra, például az InterCity-k esetében. A többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal a tervezett utazás előtt. A regisztrációs jegy érvénytartama korlátozott, a jegyen feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni. Bérlet vagy menettérti jegy formában nem adható ki, de a visszautazás időpontjának ismeretében már az odaút jegyváltásakor kérhető a visszaútra is a regisztrációs jegy. Ilyenkor az utas nem menettérti regisztrációs jegyet kap, hanem két különálló, egy útra szóló regisztrációs jegyet az oda- és a visszautazás tervezett napjára és viszonylatára.
A regisztrációs jegyre általában a menetjegyekre vonatkozó szabályok vonatkoznak, vagyis azt az utazás végéig meg kell őrizni, ellenőrzéskor pedig át kell adni a díjtalan utazásra jogosító dokumentummal együtt.


Forrás: www.mav-start.hu


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!