Változatos programok az amerikai héten a Fáy óvodában


2014-10-20 20:37:23  | cikk: Babos Petra  | 


Változatos programok az amerikai héten a Fáy óvodában főképe
A Fáy András lakótelepi Óvodában már hagyomány, hogy az ovisok egymás  kultúrájának jobb megismerése céljából minden hónapban 1-1 hétig kizárólag egy adott nemzet kulturális jellegzetességeivel foglalkoznak a nemzetiségi hetek keretében.

Így történt ez október 13. és 17. között is, amikor is a közelgő Halloween ünnepéhez kapcsolódva, amerikai hetet tartottak az oviban, a Levendula és a Galagonya csoportban.
Az óvodába öt amerikai kisgyermek jár, de a többiek is örömmel vettek részt az egyhetes, színes programban.
Dan Róbertné, a Levendula csoport egyik óvónője érdeklődésünkre elmondta, igazán tartalmas öt napot tudhatnak maguk mögött.
- A gyerekekkel ismét felelevenítettük, hogy hol is helyezkedik el Amerika a földgömbön. Elmeséltük nekik az ünnep lényegét, amely a mi szüreti felvonulásunkhoz hasonlít. Ezen a napon az amerikaiak töklámpásokat készítenek, méghozzá úgy, hogy kivájják a tök belsejét, majd a közepére egy gyertyát helyeznek. Ennek a szokásának két értelmezése is van, az egyik szerint az a célja, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a másik szerint pedig, hogy a holtak szelleme házhoz találjon. Az ovisokkal tököket vájtunk, s egész nap égett benne a gyertya. A hét során készítettünk sütőtököt, amit közösen elfogyasztottunk, s közben megtanultuk a Yam, yam, yami… című angol, és a Sütőben a tökmag… kezdetű magyar mondókákat is. Mozaikragasztással tököket díszítettünk tökmaggal. A hét legizgalmasabb programja a táncház volt. Két fiatal táncos amerikai lépéseket mutatott be nekünk, amit nagyon élveztek az apróságok. A hét zárásaként finom almás pitét sütöttünk, melynek elkészítéséből mindenki kivette a részét. A sütinek nagy sikere volt, gyorsan elfogyott - mesélte az óvónő.

Mészáros Kitti, a Galagonya csoport óvónője is hasonló élményekkel teli, színes programokról számolt be.
- Mi Halloween-hetet tartottunk, ami egy tipikus amerikai ünnep. Az ovisok képek és videók segítségével megismerkedtek a kelta eredetű ünnephez kapcsolódó szokásokkal és hagyományokkal - mondta az óvónő.
A Galagonya csoport is készített töklámpást, amely egész héten nyomon követte az eseményeket, figyelte az ovisok ténykedését. A tökmagot is hasznosították, hiszen a tisztítás után képet készítettek belőle. Sütöttek tököt is, amit jóízűen fogyasztottak el. Itt is nagy sikere volt a táncháznak, ahol néhány lépést el is sajátítottak a gyerekek.
Az aktuális hét témája a csoportszobában és a bejárati ajtónál is megjelent, az ünnepi jelképekkel folyamatosan díszítették az óvodát.

Az intézményben novemberben svéd hetet tartanak majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!