Teltház a Centrál Park Westen


2010-02-28 23:18:05  | cikk: Tóth Tamara  | 


Woody Allen vasárnap este 19 órakor kezdődő Centrál Park West című vígjátékára megtelt a színház. Aki eljött, az nem is csalódott. Már maga a szereplőgárda is ígéretesnek hangzott, hiszen Radnay Csilla, Puskás Tamás mellett Rudolf Péter, Nagy-Kálóczy Eszter és Básti Juli neve szerepelt a plakátokon. Az előadás után a rendezőt, Puskás Tamást kérdeztem a darabról, aki rögtön azzal kezdte: már túl vannak a századik előadáson.
Miről szól a Centrál Park West?
- Arról a képtelenségről, amit úgy hívunk, hogy házasság. Egy intézményről, amely biztosítja, hogy békében és nyugalomban nőjenek fel a gyerekeink. Egy intézményről, amelynek rengeteg hozadéka van az emberek életében. És egy olyan intézményről, amely rengeteg feladatot ró azokra az emberekre, akik részt vesznek benne és rengeteg feszültséget is generál. Tehát a házasság képtelen intézményéről szól, amelynél még nem találtak jobbat ki. Bár találtak volna…
Mennyire könnyű egy színésznek ezt előadni? Ön házas ember?
- Igen. Mi házasok vagyunk. Két házaspár. A Rudolf Péter, a Nagy-Kálóczi Eszter és a Básti Julival együtt. Ilyen téren lehet azt mondani, hogy gyakorlottak vagyunk ebben a kérdéskörben. Sok tapasztalattal bírunk. Nem pont olyan tapasztalattal bírunk, mint Woody Allen. De már a darab megtalálásakor nagyon sok örömünk volt ezzel a vígjátékkal. Egyébként ez egy teljes képtelenség és abszurd, hogy három évig hevert a fiókomban, amíg rájöttem, hogy ki legyen a másik házaspár. Három évig gondolkodtam azon, ami ott volt az orrom előtt.
Miért pont ezt a darabot választotta a Budapesti Centrál Színház?
- Azért, mert a színházcsinálók darabokat keresnek, mert nem tudnak írni. Moliére és Shakespeare tudtak írni, de a színházcsinálók általában nem tudnak írni, így keresnek maguknak. Azért, hogy kifejezzék azt, amit ők egyébként nem tudnak szavakba foglalni, a színházba jövő tömegek sem tudnak szavakba foglalni, de az foglalkoztatja őket. Ezen felül vannak olyan témák, olyan örök témák, mint a házasság, a szerelem, a düh, a gyűlölet és vannak aktuális témák, darabok, melyek éppen bizonyos fennállást írnak le. De a színházcsinálók számára ez mindig nehéz feladat és óriási kihívást jelent, hogy az ember találjon olyat, melyről azt gondolja, elhiszi, hogy olyan lesz, ami az embereket megragadja, kedves lesz számukra. De ez azon darabok közül való volt, amelynél egyetlen pillanatra sem merült fel bennünk a kétség ez iránt.
Hol jártak vele?    
- Az ország nyugati felén, aztán Debrecenben, Nyíregyházán, bejártuk már vele szinte az egész országot.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!