Soha nem látott alacsony szinten az álláskeresési ráta


2014-10-17 23:23:53  | cikk: HuHa  | 


Soha nem látott alacsony szinten az álláskeresési ráta főképe
Sajtótájékoztatón ismertette a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat Unger Tamás alpolgármester. Mint mondta, újabb negatív rekordot döntött meg az Pápán az álláskeresési ráta, hiszen 2000 óta - az európai  uniós normák alapján végzett mérések bevezetése óta - most a legalacsonyabb az álláskeresők aránya a településen.
-Ez 4,1 százalékot, vagyis 897 álláskeresőt jelent a 21 800 munkaképes korú lakosságból. Az álláskeresők aránya az országos szint alatt van, az országos átlag 75 százalékának felel meg – közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a munkaügyi központ adatait, hozzátéve, a mostani adat illeszkedik az elmúlt években folyamatosan tapasztalható csökkenéshez az álláskeresők számának tekintetében. Az álláskeresők aránya még a múlt év szeptemberéhez képest is kevesebb 3 százalékkal, de ez a mértékű csökkenés az egész évre jellemző volt. Ha pedig a 2010-2014-es adatokat vizsgálják, elmondható, hogy a felére csökkent az álláskeresők száma a városban.
-A pápai járás területét tekintve is közel 4 százalékos csökkenésről beszélhetünk, vagyis ha a környékbeli 48 települést vizsgáljuk, akkor is jelentős csökkenést mutatnak a számok és az elmúlt évek legjobb eredményének tekinthető a mostani helyzet.
Unger Tamás az álláskeresők megoszlásáról is szót ejtett. Eszerint az egy éven túl állást keresők száma 254 fő, ez a regisztráltak 28 százalékát jelenti, és ez az arány is jobb a korábbiaknál. Az álláskeresők 12,9 százaléka pályakezdő, ez az arány lényegesen nem változott a tavalyihoz képest.
-Továbbra is érvényes az, hogy nagyon magas a maximum 8 általános iskolai osztályt végzett álláskeresők aránya és ez a szám tovább romlott az elmúlt időszakban, hiszen ma az álláskeresők több mint 44 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Jelentősen csökkent a szakmunkás végzettségűek aránya a múlt évhez képest, ami azt jelenti, hogy a szakmunkások lényegesen sikeresebben tudnak elhelyezkedni, de még így is az álláskeresők 30 százalékát teszik ki. Nagy tanulság viszont, hogy a gimnáziumi és szakközépiskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma tovább növekedett, ami azt jelenti, hogy általános végzettséggel relatíve nehezebb elhelyezkedni – boncolgatta az adatokat.
Mindez azt jelenti, hogy a szakképzett, középszintű végzettséggel rendelkező, munkaképes korú emberek iránt nőtt meg a kereslet a munkaerő-piacon, ez pedig összhangban van a gazdasági növekedéssel is.
Az életkor alapján történő vizsgálat azt mutatja, hogy továbbra is az 50 évnél idősebbek vannak a legnehezebb helyzetben, legkönnyebben pedig a középkorosztályba tartozók tudnak elhelyezkedni.
-Mindezzel szemben áll, hogy a szeptemberben is több mint 300 üres álláshelyet tartottak nyilván Pápán – hangsúlyozta Unger Tamás – ezek többségében szakmunkás végzettséget igénylő, de sok esetben középszintű vagy akár felsőfokú végzettséget igénylő álláshelyek.
Mindebből az látszik, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat nincs szinkronban egymással és a helyi gazdaságfejlesztési stratégiában is ennek megoldására tettek javaslatot – emelte ki a politikus. A stratégia megvalósítása hamarosan megkezdődik az új képviselő-testület felállását követően és ennek keretében több pályaorientációs rendezvényt terveznek, segíteni kívánják a foglalkoztatók marketing tevékenységét, valamint a munkáltatók bevonásával olyan képzések indítását tervezik, melyek a helyi munkaerő-piaci igények kiszolgálását segítik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!