Minden körzetben indulni kell a választáson - beszélgetés Kuti Csabával, az MDF jelöltjével


2010-02-28 14:36:37  | cikk: Babos Petra  | 




Pápán a Fidesz, az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az MDF jelentette be hivatalosan, hogy indul a választásokon. Ezúttal Kuti Csabát, az MDF  jelöltjét kérdeztük.
Ön korábban Balatonkenesén volt polgármester, aztán utána 8 éven keresztül a megyei közgyűlés elnökeként dogozott. Ebbe a politikusi pályába hogyan illeszkedik az, hogy az MDF és az SZDSZ közös jelöltjeként indul Pápán?
- Én 1990-től vagyok a megyei közgyűlés tagja, emellett elsősorban a megyei MDF elnöki feladatait kell az utóbbi években ellátnom. Az MDF-től kaptam azt a feladatot, hogy el kell indulnom a választáson, tekintettel arra, hogy nem engedhetjük meg maguknak, hogy valamelyik körzetben ne legyen jelöltjük. Farkas Bertalan helyére én tudtam azonnal lépni.


A jelölteket bemutató sajtótájékoztatójukon külön szólt arról, hogy Farkas Bertalant szándékai ellenére sem tudta meggyőzni arról, hogy induljon el Pápán. Mondana erről néhány mondatot vagy már lezártnak tekintik a kérdést, olyannak, aminek nincs a nyilvánosságra tartozó tanulsága?
- Úgy gondolom, hogy Farkas Bertalannak azt kellett átgondolnia, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerében milyen kockázatot jelent, ha egy párthoz köti a nevét. Valószínű, hogy barátai, ismerősei arról győzték meg, hogy ennek sokkal több a „veszélye”, mint előnye. Az ő nevének sem nem oszt, sem nem szoroz, hogy parlamenti képviselő-e, attól ő nem lesz már híresebb ember. Úgy döntött, hogy nem tudja ezt felvállalni.


A lassan mögöttünk lévő kormányzati ciklusban az SZDSZ kormánypárt volt, az MDF pedig ellenzékiként határozta meg önmagát. Milyen út vezetett addig, hogy most a két szervezet közösen állított jelölteket Veszprém megyében?
- Az SZDSZ és az MDF együttműködése valóban pikáns kérdése a mai politikának, hiszen tudjuk, hogy az 1990 előtti időszakban küzdőtársak voltak, az SZDSZ és az MDF közösen harcoltak a Szovjetunió helytartói ellen. Amikor függetlenné vált az ország és a kerekasztal tárgyalásokon látszott, hogy egy új, önálló országként működhetünk, akkor azok az ellentétek, melyek a felfogásunkban és többféle megnyilvánulásban is megmutatkoztak, alapvetően egy nemzeti konzervatív és egy szabadelvű liberális felfogás között jöttek létre (amit úgyis szoktak mondani, hogy a vidéki és a városi Magyarország), s ezek eltávolították egymástól a két pártot. De a legnagyobb mélyütést az MDF az SZDSZ-től a taxisblokád alatt kapta. Ma már mindenki tudja, hogy ennek a szervezője az SZDSZ volt. Ez  üzenet volt az Antall-kormánynak, hogy mérje fel az erejét és csak olyat akarjon csinálni, amihez meg is van az ereje.


Milyennek ítéli a választási kampány eddig eltelt részét? Hogyan fogadják Önöket a választók, milyeneredményeik vannak mondjuk az ajánlási szelvények gyűjtésében?
- Az ajánlószelvények gyűjtésének tapasztalata nagyon meglepő. Soha nem tapasztaltam, hogy az emberekben ennyire eluralkodott a félelem. Egyszerűen félnek odaadni a szelvényt bárkinek is. Ez nagyon szomorú tapasztalat, mert nincs rosszabb annál, ha az emberek boldogtalanok. Felszabadult, boldog életet nem tud élni, aki bármitől is fél.

Milyennek ítéli az Önt jelölő szervezetek esélyeit a választásokon? Amennyiben mindkét párt bekerül az Országgyűlésbe, folytatják-e a megkezdett együttműködést, vagy külön frakciókat alakítanak?
- Reális az a megítélés, hogy a legnagyobb próbatétel az MDF-nek az ajánlószelvények összegyűjtése. Ha össze tudjuk szedni, akkor nem lesz probléma a parlamentbe jutni.
Külön frakciót nem hozhatunk létre, hiszen az SZDSZ meg sem jelenik egyetlen listán sem. Ahhoz, hogy két komoly frakciót alakíthassunk, 50 képviselői helyet kellene szerezni, ami irreális.


A különböző szervezetek eltérően határozzák meg az előttünk álló választások tétjét. Az Ön véleménye szerint – természetesen a képviselő személyén túl – miről döntünk április 11-én?
- A mostani választástól azt várom, hogy az emberek felmérjék, hogy mit akarnak. Veszélyesnek tartanám, ha kétharmados Fidesz-fölény alakulna ki, ami lehetetlenné teszi az ellenzék kontroll szerepét a parlamentben.
Én azt kérem minden pápai és környékbeli választótól, hogy erősödjön meg benne az a kurázsi, hogy ő szabadon és felemelt fejjel akar élni, valamint a saját akaratát szeretné érvényesíteni, nem pedig azt, amit mondanak neki.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!