Bíró Károly születésének 100. évfordulójára emlékeztek


2014-10-16 20:13:12  | cikk: Babos Petra  | 


Bíró Károly születésének 100. évfordulójára emlékeztek főképe
A Pápai Jókai Kör Egyesület és a Bíró Károly Képzőművészeti Alapítvány szervezett ünnepi megemlékezést és kiállítást Bíró Károly születésének 100. évfordulója alkalmából. Bíró Károly festőművész 1914. október 28-án született Pápán és egészen haláláig itt is élt. Tanári pályáját az alsóvárosi katolikus iskolában kezdte, aztán a Római Katolikus Elemiben, majd a Polgári Fiúiskolában tanított. 1944-től a Bencés Gimnáziumban, majd a Zimmermann Iskolában és végül a Zalka Máté Általános Iskolában oktatta a diákokat. 

A rendezvénynek a Tarczy Lajos Általános Iskola könyvtára adott otthon, ahol néhány Bíró Károly által készített festményből kiállítást is szerveztek.
Az egybegyűlteket Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Pápai Jókai Kör Egyesület elnöke köszöntötte, majd Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója nyitotta meg a tárlatot, aki mint mondta, az iskola hosszú évek óta ápolja a neves rajztanár és megyei szakfelügyelő emlékét.
- Nevelő, oktató munkánk részeként, a vizuális kultúra, illetve a rajzoktatás kapcsán hivatkozunk munkásságra, elemezzük alkotásait, és immáron ötödik éve szervezzük a nevével fémjelzett városi-járási rajzversenyt. Az idei évben kiemelten foglalkozunk életútjával, hiszen ez alkalommal születési évfordulójára, jövőre pedig halálának negyvenedik évfordulójára emlékezünk. Megtiszteltetés számunkra, hogy az alapítvány és a művész özvegye, hagyatékának ápolója 2010 tavaszán iskolánk udvarán talált méltó helyet a gyönyörű mellszobornak. A személyiségét megszólalásig formázó arcmás hozzátartozik iskolánk hangulatához, szolid, nevelő tekintetet vetve az udvaron körülötte zsibongó diákokra - zárta gondolatait az igazgató.
A megemlékezésen közreműködött Horváth Lászlóné, aki Pápai-Tóth Géza: Aranyló lombok című versét és Gyimóthi László, aki pedig ifj. Bíró Károly: Kulcs című versét szavalta.

Végül a megjelentek megkoszorúzták Bíró Károly bronz mellszobrát, melyet Kiss László művésztanár készített.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!