Szakmai konferencia: Egy éve működik az EFI-projekt


2014-10-16 15:07:15  | cikk: mo  | 


Szakmai konferencia: Egy éve működik az EFI-projekt főképe
A farkasgyepűi tüdőgyógyintézet és Farkasgyepű önkormányzata az Új Széchenyi Terv keretében 125 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el „Pár perc figyelem az egészséges jövőért! - Életmódprogramok az egészséges jövőért című projektje megvalósításához. Az életmódprojekt célja, hogy szakmai segítséget nyújtson a lakosság egészségesebbé válásához, életminőségének javításához és az egészségtudatosság növeléséhez. A projekt keretében ennek elősegítésére a tüdőgyógyintézet és az önkormányzat alkotta konzorcium kistérségi Egészségfejlesztési Irodát (EFI) alakított ki, mely prevenciós előadások, főzőklubok, táncklubok, szülőklub foglalkozások, életmód klubok, krízisintervenciós-, alkohol- és dohányzásleszoktató programok, szakszerű étrendi és testmozgás tanácsadások, egészségügyi szűrések és egészségnapok lebonyolítását, megvalósítását vállalta fel. E feladatok és az életmódprogramok népszerűsítése céljából tartottak konferenciát ma délután a Városházán, melyre a járás háziorvosait, egészségügyi szakembereit hívták meg.

Dr. Könnyid Mária, az EFI szakmai vezetője kiemelte, az iroda munkatársai együttműködnek a kistérségi háziorvosi-, szakorvosi szolgálatokkal, egészségfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetekkel, önkormányzatokkal és más térségbeli egészségfejlesztési irodákkal. A cél az, hogy a pápai kistérségben minél szélesebb körben segítsék az egészséges életmód elterjedését, továbbá egy olyan egészségügyi szolgáltató hálózat kialakulását, mely minden ember számára helyben, a lakóhelyén nyújt segítséget a mindennapokban.
A szakember tájékoztatott az EFI működéséről, programjairól és eredményeiről. A szakmai vezető közölte, a 2013 októberében indult projektben eddig több mint ezer fő szűrését bonyolították le, az EFI által szervezett életmódváltó programokban pedig közel 200 fő vesz részt.

A tervezett szakmai tevékenységekkel fel kívánják hívni a figyelmet a fizikai és szellemi jólét, valamint a lelki kiegyensúlyozottság fontosságára, továbbá segítséget szeretnénk nyújtani a térség valamely betegségben szenvedő lakosainak a problémáik, illetve nehézségeik leküzdésében, a problémák, hátrányos helyzetek keltette függőségek, mint a folytonos alkohol- és drogfogyasztás, vagy dohányzás leküzdésében. Céljuk, hogy a szakmai tevékenységek által fejlődjön a terápiás betegekkel történő együttműködés, testmozgásra, rendszeres sportolásra ösztönözzék a térség lakosait a létrejövő és működő életmódklubok és szakszerű tanácsadások által – derült ki a konferencián.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!