Digitális világba születtek – Tari Annamária a mikrogenerációkról


2014-10-15 13:54:06  | cikk: mo  | 


Digitális világba születtek – Tari Annamária a mikrogenerációkról főképe
Az Országos Könyvtári Napok pápai programsorozatának egyik kiemelt vendége volt Tari Annamária klinikai szakpszichológus. A szakember Online gyerekek – Offline felnőttek címmel tartott előadást a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében, melyen az X, az Y és a Z generációk egymáshoz való viszonyáról, valamint ehhez kapcsolódóan az internet és a közösségi oldalak térnyeréséről, hatásairól beszélt népes közönségének.

Az X generációba azokat az embereket sorolják, akik 1965–1979 között születtek, az Y-ba akik 1980–1994 között, míg a Z-be azokat, akik 1996 után látták meg a napvilágot. Most az Y generáció korszakát éljük, éppen ezért leginkább velük foglalkoznak a pszichológusok és szociológusok. A mostani 20-30 évesek az információs kor gyermekei, együtt nőttek fel az internethasználat elterjedésével, megtanulták alkalmazását, aktív felhasználói lettek. De nyomukban Z generáció, amely beleszületett a digitális világba, szinte minden digitális eszközt természetesnek vesznek és nemcsak életük kiegészítőjeként, hanem annak szerves részeként kezelik azokat.

Tari Annamária elmondta, a felnőttek nagy része aggódik, mások homokba dugják a fejüket, és örülnek, hogy a gyerek a szobájában ül a számítógép előtt. Pedig tudomást kell vennünk arról, hogy az online világ miként és milyen mértékben simul offline világunkhoz, hiszen az információs kor és a fogyasztói társadalom hatásait sem kikerülni, sem megváltoztatni nem lehet, mert életünk részei. Mindez erőteljes változásokat indít el, hat az agyi működésre, a kognitív műveletekre, az olvasás-és íráskészségre, az érzelmekre, a gondolkodásra, az önbecsülésre és még folytathatnánk a sort.
A szakpszichológus szerint a változás érzelmileg is rugalmasságot és alkalmazkodást igényel felnőttől és gyerektől egyaránt.

A felnőtteknek azonban feladatuk is van ebben a folyamatban: tudatosan kell vigyázniuk a Z generációra, megmutatni és átadni a legfontosabb értékeket. S mit tehet a szülő az internet vagy a közösségi média használata tekintetében? Tari Annamária szerint az egyik legfontosabb és leghasznosabb teendő, ha a szülő minimum heti két alkalommal beszélget gyermekével az internetről, a közösségi oldalakon történtekről. Hiszen számos kutatási adat árulkodik arról, hogy még egy olyan családban, amelyben sokat beszélgetnek, nyitott a kommunikációs rendszer és jól működik a család érzelmi közege, sem tud a szülő feltétlenül beavatkozni, segíteni, ha nem beszélgetnek arról, hogy éppen azon a héten mit történt a gyerekkel az online térben?
- Tehát ha egy szülő segíteni akar, jelen lenni a gyereke életében, tudomásul kell vennie, hogy az online tér, a gyerekének egy élettere. Nem csupán egy eszköz, mint az X generáció esetében – fogalmazott a pszichológus.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!