Az interkulturális tanulás előnyeiről a Petőfiben - Népszerűsítik a cserediák-programot


2014-10-14 18:45:00  | cikk: Babos Petra  | 


Az interkulturális tanulás előnyeiről a Petőfiben - Népszerűsítik a cserediák-programot főképe
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium 9. B osztályosainak tartott ma előadást az AFS egyik önkéntese, Karina Molnarova. A szlovák fiatal egyetemista lány járja Magyarországot, s a cserediákságról, az interkulturális tanulás adta lehetőségekről mesél a diákoknak angol, francia vagy német nyelven. Karina szeptemberben érkezett Magyarországra Pozsonyból, s júliusig marad.

Beller Zsuzsanna, az AFS Magyarország pápai körzetének elnöke elmondta, a város összes középiskolájába és a Tarczy-iskolába is ellátogattak, hogy az interkulturális tanulás fontosságára felhívják a tanulók figyelmét, hiszen külföldön tanulni jó.
A pápai körzet vezetőjétől megtudtuk, jelenleg három cserediák van Pápán, de januártól újra lehet fogadni dél-amerikai diákokat. Szeptembertől pedig 40 országból várják a gyerekeket.
Beller Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy várják azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik szívesen eltöltenének egy évet külföldön. Ők novemberig jelentkezhetnek, amikor is egy tesztet kell kitölteniük, hogy mennyire alkalmasak erre a programra.


Képek:


Az interkulturális tanulás előnyeiről:
A külföldi diákok iskolai beíratása több mint egy egyszerű tanuló felvétele az egyik osztályba. Ez a lépés egyértelmű nyitás az iskola vezetősége részéről, hogy a tanulók, a pedagógusok, a szülők valami olyat tapasztaljanak meg a mindennapjaikban, ami interperszonálisan fejleszti, előbbre viszi őket. A külföldi diák jelenléte nagyon sok mechanizmust beindít a felszín alatt. A magyar gyerekek toleranciát, elfogadást, alkalmazkodást tanulnak a külföldi társuk segítése, befogadása közben. Testközelből tapasztalhatnak meg olyan kulturális különbségeket, hasonlóságokat, amihez másnak külföldön kell élnie vagy dolgoznia, hogy ilyen szinten megélje ezeket a pillanatokat. A gyerekek és a tanáraik között olyan életre szóló barátságok, kapcsolatok alakulhatnak ki, melyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Az AFS nyújtotta interkulturális tanulás előnyei egyértelműek az iskolában, de ugyanilyen hasznos a mindennapi életben. Az ember megtanulja a kulturális különbségeket objektívebben kezelni és értékelni. Az interkulturális tanulás toleranciát, megértést és tiszta kommunikációt közvetít, aminek célja, hogy eljussunk ahhoz a felismeréshez, hogy egy másik kultúra nem jobb vagy rosszabb, csak más.
Forrás: afs.hu
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!