Szlovákiában jártak a munkácsysok


2014-10-14 18:38:09  | cikk: Babos Petra  | 


Szlovákiában jártak a munkácsysok főképe
Október 9. és 11. között a „Határtalanul” program keretein belül a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola harminc hetedik osztályosa Szlovákiába, a Felvidékre kirándulhatott.
A tanulmányi utat két felkészítő foglalkozás előzte meg, amikor is a gyerekek hármas csoportokban feladatokat oldottak meg különböző költők, írók életéről és munkásságáról, valamint prezentációt állítottak össze városunkról. Az iskola tanára, Varga Erika Trianonról mesélt nekik, amit érdeklődve hallgattak.
- Nagyon sok szép helyre jutottunk el. Először Füleken jártunk, ahol a cserkészekkel találkoztunk, majd megtekintettük a várat. Losoncon a testvériskolában közösen fociztunk, előadtuk a Pápa-prezentációt és könyvadományt is vittünk az iskolának. A könyvgyűjtést már hetekkel ezelőtt elkezdtük, s nagy örömünkre sok szép könyvet tudtunk adni nekik. Jártunk még Rimaszombaton, Rozsnyón, Kassán és Alsósztregován. Megtekintettük a gyönyörűen felújított rodostói házat, sétáltunk a belvárosban - mondta dr. Hauberné Szabó Tímea, a csoport egyik kísérőtanára.
Az iskola három koszorút is vitt a Felvidékre: egyet a Szent Erzsébet dómban helyzetek el Kassán, a másikat Rimaszombaton Tompa Mihály szobránál, a harmadikat pedig Madách Imre síremlékénél, Alsósztergován.
A kísérő tanárnő hozzáfűzte még, a kirándulás óriási és felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek, jó hogy eljuthattak olyan magyarlakta területekre, amelyekről nem is hallottak.

Hunyadi Nagy Laura, 7. a osztályos lány a kassai városnézést élvezte legjobban. Kálmán Kittinek az alsósztregovai Madách Imre Múzeum tetszett, mivel itt korhű ruhákba lehetett beöltözni, s úgy élvezhették a tárlatvezetést.

A tanulók sokat fényképeztek és videóztak, melyekből a későbbiekben prezentációt is készítenek. Iskolai program keretében október 20-án a diákok saját élményeikről mesélnek, illetve a hatodik évfolyamnak is előadják úti beszámolójukat. A pályázat egy témanappal zárul november 7-én, amikor az egész iskola a magyarsággal, a határon túli magyarokkal fog megismerkedni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!