Pápán is indul az Iskolai Judo Program


2014-10-09 10:27:58  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Pápán is indul az Iskolai Judo Program főképe
A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) az elmúlt héten jelentette be, hogy az IJF támogatásával bővül a tavaly útjára indult magyarországi Iskolai Judo Program. A Magyar Judo Szövetség célja, hogy hat éven belül 20.000 fölé emelkedjen a hazai cselgáncsozók száma, ennek érdekében idén 10 iskolához juttatják el az edzőknek megítélt 150 négyzetméternyi tatamit és az 50 judoruhát. A magyar szövetség sportágfejlesztési programja során eddig 120 tanár szerezte meg az alapfokú cselgáncsedzői képesítést, és 90 iskola kapott összesen 4500 négyzetméter tatamit, illetve 1800 judogit. A sportági fejlesztésre a Bakony Judo Klub is pályázott, méghozzá sikeresen, így a Pápai Küzdősport Centrum is bekerült a kedvezményezettek szűk névsorába. Pillér Gábor, a Bakony Judo Klub alelnöke elmondta, nem ez az első kezdeményezés, amikor az iskolák felé nyitnak.
- A Bakony Judo Klub és a Judo a Pápai Sportért Alapítvány egy évvel ezelőtt indította el azt a kezdeményezést, hogy minél több gyermekkel, szülővel, pedagógussal ismertesse meg a sportág alapjait, ehhez hatalmas segítséget nyújtott az önkormányzat akkor, amikor rendelkezésükre bocsájtotta a Pápai Küzdősport Centrumot. Az egyesület és az alapítvány már ekkor együttműködött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Járási Tankerületével, melynek keretében négy iskolában tartottunk – sikerrel - toborzó kampányt. A mostani program páratlan lehetőségeket nyújtó folytatása a korábban említetteknek, az IJF és az MJSZ támogatásának köszönhetően lehetőségünk van főállású edzőt foglalkoztatni, annak érdekében, hogy a judo etikai, erkölcsi normái, mozgásformái és fizikai fejlesztőkészsége minél több pápai gyermekhez jusson el. Óriási dolog, hogy a tíz kiválasztott város között Pápa is helyet kapott, biztos vagyok benne, hogy Mezei Csabánál jó kezekben lesznek a gyerekek és minden, amit úgy hívnak, hogy judo, azt Csaba meg fogja tanítani nekik.
A pápai programot Mezei Csaba, a Bakony Judo Club III.danos mestere irányítja, aki a testnevelők 60 órás akkreditált képzésében is részt vesz, melynek költségeit szintén a Nemzetközi Judo Szövetség biztosítja majd.
- Ez év nyáron kaptunk tájékoztatást a Magyar Judo Szövetség Iskolai Referencia Programjának koordinátorától, Gecsei Lászlótól arról, hogy az IJF szeretné népszerűsíteni és növelni a judo tömegbázisát. A pályázatot ki is írták, ennek azonban mi nem feleltünk meg, hiszen Pápán nincs olyan általános iskola, ahol külön edzőtermet ki tudtunk volna alakítani. Emiatt mi egy egyedülálló programot adtunk be, azt terveztük – majd meg is valósítottuk - hogy nem egy-egy iskolába visszük el a judo-t, hanem délelőttönként a gyerekeket invitáljuk a judoterembe, és a szakképzett edzők a testnevelés órák keretében megtartják a tréningeket. Fontos kiemelni, hogy nem utcai harcosokat fogunk képezni, a mi sportágunk a szerénységre, az alázatra és egymás tiszteletére tanít, ezt szeretnénk átadni a tanulóknak.
A testnevelők képzése október 25-én indul a Küzdősport Centrumban, a tanfolyamon résztvevő pápai tankerülethez tartozó iskolák a képzés befejezését követően akár 50 négyzetméter tatamihoz juthatnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!